«Απαραίτητες περισσότερες μεταρρυθμίσεις»

«Απαραίτητες περισσότερες μεταρρυθμίσεις»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων «εδώ και τώρα» και αρκετές δυσάρεστες διαπιστώσεις απηύθυνε στη χθεσινή ομιλία του στο Ελληνο-ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα. Ο Κασπάρ Βέλντκαμπ εξέφρασε τη διαφωνία του με το «παράθυρο» στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που άφησε πρόσφατα ανοικτό ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να «ακολουθήσει πιστά» τους στόχους των πλεονασμάτων που της έχουν τεθεί. «Ας είμαι ειλικρινής: δεν βλέπω περιθώριο να αλλάξουν συμφωνίες που έχουν γίνει γι’ αυτό το θέμα, ούτε και η κυβέρνησή μου». Προσέθεσε μάλιστα ότι πιο χρήσιμο για τη χώρα θα ήταν να δει τι μπορεί να κάνει η ίδια. Οπως είπε, «πολλά μπορούν να γίνουν εντός των σημερινών στόχων για να βρεθεί το βέλτιστο μείγμα πολιτικής φόρων και δαπανών, το οποίο θα αντανακλά τι θέλουν οι Ελληνες ψηφοφόροι».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας ότι η Ελλάδα είναι μόλις στην 72η θέση του πρόσφατου δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κομμάτι του επιχειρείν. «Αυτό δεν είναι αρκετά καλό για μια χώρα της Ευρωζώνης. Ακόμη και μια χώρα σαν την Αλβανία έχει καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα», σημείωσε σε μια αποστροφή του λόγου του, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «μπορεί και πρέπει να τα πάει καλύτερα». Ανέφερε μάλιστα και παραδείγματα άλλων δεικτών στους οποίους βρίσκεται πίσω η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτά θα πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι ώστε η Ελλάδα να βελτιωθεί αυτή τη χρονιά. Αναφερόμενος στο επιχείρημα ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά και, άρα, η συγκυρία δεν ενδείκνυται για μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις είναι «απαραίτητες και δυνατές».

«Ειδικά για μια χώρα που αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 10,9%», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μια χώρα που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε επίπεδο μισθών «πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα με άλλους τρόπους» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα «τόσο για τη σημερινή όσο και για την επόμενη κυβέρνηση». «Είναι σημαντικό να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις, να εφαρμοστούν και να διατηρηθούν. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το κτηματολόγιο, πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Μήνυμα απηύθυνε και για την ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, ενώ σημείωσε ότι τα μάτια των δανειστών βρίσκονται στις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει, θέτοντας μάλιστα ως ορόσημο το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου «οι δανειστές πρέπει να πεισθούν ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Επί της παρούσης, κάποιοι δεν έχουν ακόμα πεισθεί. Χρειάζεται και άλλη πρόοδος πριν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αποφασίσουν την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ΑNFA και SMP)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή