Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου καταθέτει στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Μάικλ Κόεν

Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου καταθέτει στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Μάικλ Κόεν

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δικηγόρος και προσωπικός μεσάζοντας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν θα καταθέσει δημοσίως ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Δημοκρατικού Ελάιζα Κάμινγκς.

Η ημερομηνία της κατάθεσης του Κόεν έγινε γνωστή μετά την απόφαση δικαστή να δώσει δίμηνη αναβολή για την ημερομηνία παρουσίασης του Κόεν στην φυλακή, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του.

Ο ίδιος αναρρώνει από μία εγχείρηση που έκανε στον ώμο, ενώ προετοιμάζεται να καταθέσει ενώπιον τριών επιτροπών στο Κογκρέσο.

Ο Κάμινγκς δήλωσε πως η επιτροπή του κατόρθωσε να επαναπρογραμματίσει την κατάθεση του Κάμινγκς, “παρά τις προσπάθειες κάποιων να εκφοβίσουν την οικογένειά του και να τον αποτρέψουν να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής.”

Ο Κόεν στην αρχή είχε ανακαλέσει την δέσμευσή του για να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο, επικαλούμενος τις φραστικές επιθέσεις του Τραμπ κατά της οικογένειάς του και κυρίως κατά του πεθερού του.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αναφέρθηκε σε αυτές τις ανησυχίες χθες το βράδυ, μέσω μιας ανάρτησης της στο Twitter:

“Το Κογκρέσο έχει ένα ανεξάρτητο καθήκον από το Σύνταγμα των ΗΠΑ να ασκεί εποπτεία στην εκτελεστική κυβέρνηση, ενώ κάθε προσπάθεια εκφοβισμού μελών οικογενειών ή μαρτύρων δεν θα γίνει ανεκτή.”

Η Επιτροπή Εποπτείας ανακοίνωσε ότι το πλαίσιο της δημόσιας κατάθεσης του Κόεν θα περιοριστεί αναφορικά με τον Τραμπ “στις πληρωμές, στις οικονομικές αποκαλύψεις, στην συμμόρφωση με τη νομοθεσία για τα οικονομικά των προεκλογικών εκστρατειών, στις επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και σε άλλα σχετικά ζητήματα.”

Ο Κοέν έχει προγραμματιστεί να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων την επόμενη ημέρα (28 Φεβρουαρίου).

Η κατάθεσή του αυτή, θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. Μία παρόμοια κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, αναβλήθηκε νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο, αφού οι δικηγόροι του επικαλέστηκαν στην ανάρρωσή του που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για την κατάθεσή του αυτή, ο Κόεν είχε δεχτεί κλήση από την αναφερόμενη επιτροπή της Γερουσίας.

Ο Κάμινγκς δήλωσε ότι η επιτροπή του συντονίζει τις ενέργειές της με την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και τον πρόεδρο της, Δημοκρατικό Άνταμ Σιφ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό υπόμνημα η Επιτροπή Εποπτείας δεν θα ρωτήσει τον Κόεν για ζητήματα που άπτονται της έρευνας του Σιφ, η οποία επικεντρώνεται στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και στην πιθανότητα εκπρόσωποι ξένων συμφερόντων να μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του προέδρου Τραμπ, της οικογενείας του, των επιχειρήσεων και των συνεργατών του.

Σύμφωνα με το ίδιο υπόμνημα, η Επιτροπή Εποπτείας θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της, στις πληρωμές που έκανε ο Τραμπ προς τις γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι είχαν σχέσεις μαζί του, στην συμμόρφωση του προέδρου με τη νομοθεσία για την φορολογία, αλλά και στα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας, στις καταγγελίες για απρεπή συμπεριφορά από το Ίδρυμα Τραμπ, αλλά μεταξύ άλλων θεμάτων και στην “ακρίβεια των δημόσιων δηλώσεων του προέδρου.”

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων με επικεφαλής τον Τζιμ Τζόρνταν υποστηρίζουν ότι η ακρόαση θα εξελιχθεί σε ένα “τσίρκο για τα ΜΜΕ” με στόχο να ενοχληθεί ο πρόεδρος Τραμπ, ενώ η εξέλιξη αυτή δεν θα διαφωτίσει τις έρευνες που διεξάγει η επιτροπή.

Παράλληλα, ένας περιφερειακός δικαστής συμφώνησε χθες να εγκρίνει αναβολή του εγκλεισμού του Κόεν στην φυλακή από τις 6 Μαρτίου που είχε προγραμματιστεί αρχικά στις 6 Μαΐου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, δικαστήριο του Μανχάταν καταδίκασε τον Κόεν σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, μετά την παραδοχή της ενοχής του για μία σειρά κατηγοριών διαφθοράς, αλλά και κατηγορίες για την διάπραξη συνωμοσίας, ώστε να διευθετηθούν παράνομες δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 υπό τη μορφή μυστικών πληρωμών σε γυναίκες που έχουν ισχυριστεί ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Τραμπ.

Η κατάσταση υγείας του Κόεν, αλλά και οι ακροάσεις που θα έχει ενώπιον των επιτροπών του Κογκρέσου, αποτελούν σύμφωνα με τη νομική υπεράσπισή του τα βασικά ζητήματα για τα οποία του δόθηκε αναβολή, για την έναρξη του εγκλεισμού του στην φυλακή.

Πηγή: ΑΠΕ, POLITICO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή