Ακρόπολη: Επανεξετάζεται η άδεια των δύο δεκαώροφων

Ακρόπολη: Επανεξετάζεται η άδεια των δύο δεκαώροφων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανεξέταση της άδειας των δύο δεκαώροφων πολυκατοικιών (η μία έχει ανεγερθεί) από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εξετάσει αναστολή χορήγησης οικοδομικών εργασιών και αδειών στην περιοχή, έως ότου επανεξεταστεί το πολεοδομικό πλαίσιο προστασίας της.

Η διαμαρτυρία των κατοίκων του Μακρυγιάννη (παρεμπιπτόντως, οι υπογραφές διαμαρτυρίας διπλασιάστηκαν χθες) είχε τελικά αποτέλεσμα. Με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού δήλωσαν ότι παρεμβαίνουν στην υπόθεση, σταματώντας εργασίες και επανεξετάζοντας τις άδειες των δύο κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού προχωράει «στην επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων και εκ νέου εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ):

• Για την πρώτη περίπτωση (Φαλήρου), σε σχέση με τις απαιτούμενες εγκρίσεις, με παράλληλο αίτημα προς τον Δήμο Αθηναίων για τις εκδοθείσες πολεοδομικές άδειες.

• Για τη δεύτερη περίπτωση (Μισαραλιώτου), στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας αίτησης θεραπείας – σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα εισαχθεί προς αδειοδότηση σε όργανα του ΥΠΕΝ». «Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων», δήλωσε η κ. Ζορμπά. «Οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου».

Αντίστοιχα, το υπ. Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα εξεταστεί η αναστολή χορήγησης νέων αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην περιοχή, με σκοπό να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε «να εντοπιστούν τυχόν κενά ή παραλείψεις και να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να διαφυλαχτεί η ογκοπλαστική μνήμη της πόλης, η πολιτιστική ταυτότητα, τα μνημεία της και οι κοινωνικές αξίες που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον της».

Για το θέμα τοποθετήθηκαν χθες το πρωί και δύο από τους υποψηφίους δημάρχους Αθηναίων, οι Κώστας Μπακογιάννης και Νάσος Ηλιόπουλος. Ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε «πολεοδομικά εκτρώματα» τα εν λόγω κτίρια, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για παραμόρφωση του αστικού τοπίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή