Καταλωνία: συμπλοκές διαδηλωτών – αστυνομίας

Καταλωνία: συμπλοκές διαδηλωτών – αστυνομίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας και έκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές κατά μήκος της βορειοανατολικής περιοχής, χθες, στο πλαίσιο γενικής απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δίκη των αυτονομιστών ηγετών. Οι Αρχές έσπευσαν, πάντως, να διευκρινίσουν ότι οι συμπλοκές ήταν περιορισμένης έκτασης.

Ειδικότερα, η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, όταν οι ακτιβιστές αντιστάθηκαν στην προσπάθεια των Αρχών να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία των οχημάτων και των σιδηροδρόμων. Ενας διαδηλωτής συνελήφθη επειδή χτύπησε αστυνομικό στο κέντρο της Βαρκελώνης, ένας δεύτερος όταν άρχισε να πετά αντικείμενα σε τείχος που είχαν σχηματίσει άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και ένας τρίτος νότια της Βαρκελώνης. Τουλάχιστον 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα στους αυτοκινητόδρομους και έριξαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών. Οι κινητοποιήσεις επηρέασαν τις κεντρικές λεωφόρους στη Βαρκελώνη, αλλά και αυτοκινητόδρομους σε ολόκληρη την Καταλωνία. Η γενική απεργία προκηρύχθηκε από μικρές συνδικαλιστικές οργανώσεις ανεξάρτητων εργατών και φοιτητών. Θεωρητικά, οι διεκδικήσεις αφορούσαν το 35ωρο και την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες υπέρ της απόσχισης και φώναζαν συνθήματα υπέρ των 12 Καταλανών ηγετών, που δικάζονται στο Ανώτατο Δικαστήριο με έδρα τη Μαδρίτη.

Οι μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις δεν υιοθέτησαν τη γενική απεργία, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη η επιρροή της στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η δίκη των 12 αυτονομιστών ηγετών για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας το 2017 βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα και συνολικά αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες. Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, εμφανίζουν το εκλογικό σώμα στην Καταλωνία με πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια να είναι διχασμένο στο ζήτημα της απόσχισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή