Ισπανία: Βέτο από το Vox σε σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας

Ισπανία: Βέτο από το Vox σε σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ντεμπούτο με ένα βέτο κατά νομοσχεδίου που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ομοφοβία στον αθλητισμό έκανε, χθες, το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox στην ισπανική Ανω Βουλή. Το Vox απέκτησε αυτόματα το δικαίωμα ανάδειξης ενός εκπροσώπου στη Γερουσία αφότου απέσπασε 12 έδρες στις τοπικές εκλογές στην Ανδαλουσία. Ηταν η πρώτη εκλογική επιτυχία της ισπανικής Ακροδεξιάς εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Η διακήρυξη που κατατέθηκε στο σώμα και είχε στόχο τη θέσπιση πολιτικών που καταπολεμούν την ομοφοβία στον αθλητισμό ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας είχε ως προϋπόθεση την ομοφωνία των μελών για να υιοθετηθεί. Ο γερουσιαστής του Vox, όμως, Ζόζι Αλκαράς, διεμήνυσε την Τετάρτη το βράδυ ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το κείμενο, με αποτέλεσμα την απόσυρσή του. «Στην Ισπανία δεν υπάρχει φοβία κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», ήταν το τουίτ του επίσημου κομματικού λογαριασμού. Οι τραυματικές μνήμες από τη δικτατορία του Φράνκο που πέθανε το 1975 υποτίθεται ότι κατέστησαν τη χώρα αλώβητη από την επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων, όπως αυτά που εμφανίστηκαν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, το Vox έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρεται να κερδίζει μεταξύ 16 και 46 εδρών (σε σύνολο 350) στις πρόωρες εκλογές του Απριλίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Καθολική Εκκλησία φαίνεται να συναινεί στην εκταφή της σορού του δικτάτορα Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων, στην οποία συμφωνούν πλέον όλες οι πλευρές, εκτός από την οικογένειά του. Το πιο σημαντικό έρεισμα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προέρχεται από την ίδια την Καθολική Εκκλησία, καθώς ο γραμματέας του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν, σε επιστολή του εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου διαβεβαιώνει την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο πως υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης και πως θα ασκήσει επιρροή στον αβά της μονής των Βενεδικτίνων στην Κοιλάδα να επιτρέψει την εκταφή. Εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα προσφύγει η οικογένεια, όλα είναι έτοιμα για να διατάξει η κυβέρνηση την έναρξη των εργασιών.

«Θα ήθελα να σας επαναλάβω εκείνο που σας διαβεβαιώσαμε κατά τη συνάντησή μας, στις 29 Οκτωβρίου, στο Βατικανό, πως η Εκκλησία δεν αντίκειται στην εκταφή της σορού του στρατηγού Φράνκο, εάν το επιθυμούν οι Αρχές. Υπομνήσαμε και θα συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε στην κοινότητα των Βενεδικτίνων μοναχών στο αβαείο της Σάντα Κρουθ στην Κοιλάδα των Πεσόντων το κοινωνικό της καθήκον να τηρεί πάντοτε τους κανόνες και να σέβεται τις πολιτικές αρχές», τονίζει στην επιστολή του ο Παρολίν. Η Κάλβο, που είχε εξέλθει ευχαριστημένη από τη συνάντηση στο Βατικανό και είχε τότε επικοινωνήσει τη συναίνεση του Πάπα στην εκταφή του Φράνκο, είχε δηλώσει πως στην Αγία Εδρα δεν αρέσει ούτε και η εναλλακτική που έχει προτείνει η οικογένειά του να ταφεί ο δικτάτορας στο καθεδρικό ναό της Αλμουδένα. Ωστόσο, στο δεύτερο αυτό σημείο, το Βατικανό εξέφρασε την απαρέσκειά του για την ακριτομυθία αυτή της Κάλβο και είχε εκδώσει μία πρωτοφανή ανακοίνωση στην οποία τόνιζε πως εάν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έδινε την έγκρισή της για την εκταφή, δεν της έπεφτε κανείς λόγος για το πού θα φιλοξενηθεί εκ νέου η σορός του Φράνκο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή