Δέσμευση Πάπα για μέτρα κατά της κακοποίησης

Δέσμευση Πάπα για μέτρα κατά της κακοποίησης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Ουσιαστικά αποτελέσματα εξήγγειλε ο Πάπας Φραγκίσκος για το συνέδριο που εγκαινιάσθηκε χθες στο Βατικανό με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς, διαψεύδοντας τις επικρίσεις ότι το συνέδριο αποτελεί άσκηση δημοσίων σχέσεων.

Ο Φραγκίσκος συγκάλεσε το τετραήμερο συνέδριο για να δώσει απαντήσεις στο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης, που έχει πλήξει το κύρος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τη Χιλή, την Αυστραλία και αλλού.

«Αντιμέτωποι με τη μάστιγα της σεξουαλικής κακοποίησης, που διαπράχθηκε από ανθρώπους της Εκκλησίας με θύματα ανηλίκους, θέλω να στραφώ σε εσάς και να σας ζητήσω να αφουγκρασθείτε τις φωνές των παιδιών αυτών που ζητούν δικαιοσύνη. Τα θύματα αναζητούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα και όχι λεκτική καταδίκη», είπε ο Φραγκίσκος στους συγκεντρωμένους επισκόπους και επικεφαλής μοναστικών ταγμάτων.

Ο Πάπας και το ακροατήριο παρακολούθησαν βίντεο, στο οποίο πέντε από τα θύματα διηγήθηκαν τις οδυνηρές ιστορίες της κακοποίησής τους και της συγκάλυψης των περιστατικών. «Από τα 15 χρόνια μου είχα σεξουαλικές σχέσεις με ιερέα. Αυτό κράτησε 13 χρόνια. Εμεινα τρεις φορές έγκυος και με υποχρέωσε να υποβληθώ σε άμβλωση τρεις φορές, γιατί δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό ή άλλη μέθοδο αντισύλληψης», είπε μία από τις γυναίκες-θύματα.

Χιλιανός άνδρας διηγήθηκε ότι όταν κατήγγειλε την κακοποίησή του στις εκκλησιαστικές αρχές, αντιμετωπίσθηκε ως ψεύτης και εχθρός της Εκκλησίας.

Στην Ιρλανδία, το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης γκρέμισε την ισχύ της Εκκλησίας, η οποία κυριαρχούσε πάνω στην ιρλανδική κοινωνία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι ενέκριναν τη νομιμοποίηση της άμβλωσης και τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, παραβιάζοντας τις επιθυμίες του Βατικανού.

Στη Χιλή, όλοι οι επίσκοποι της χώρας υπέβαλαν πέρυσι τις παραιτήσεις τους στον Πάπα, για τη συγκάλυψη των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Φραγκίσκος έκανε δεκτές επτά παραιτήσεις και διέταξε τον αποσχηματισμό δύο επισκόπων. Δημοσκόπηση χιλιανού ινστιτούτου έδειξε ότι οι Χιλιανοί που θεωρούν εαυτούς καθολικούς είναι μόλις 45% του πληθυσμού, από 74% το 1995.

Εκθεση δικαστηρίου στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι ιερείς είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά περισσότερους από 1.000 ανηλίκους τις τελευταίες επτά δεκαετίες στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Την ικανοποίησή της για την εναρκτήρια ομιλία του Φραγκίσκου εξέφρασε η Αν Μπάρτλετ-Ντόιλ, η οποία καταγράφει περιστατικά κακοποίησης με δράστες ιερείς, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Σικλούνα για αλλαγή του τρόπου επιλογής ιερέων αποτελούν σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. «Είπαν αρχικά ότι το συνέδριο θα ήταν μία αφορμή για ανταλλαγή εμπειριών, αλλά ο Πάπας έκανε λόγο για συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Ας δούμε πού θα καταλήξει», είπε η κ. Μπάρτλετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή