Ευκλ. Τσακαλώτος κατά των υψηλών πλεονασμάτων

Ευκλ. Τσακαλώτος κατά των υψηλών πλεονασμάτων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερβολικά υψηλός αναγνώρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι είναι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, παρότι όχι μόνο τον συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, αλλά και τον ξεπέρασε κατά πολύ και συστηματικά τα τελευταία χρόνια με τα υπερπλεονάσματα, που του επέτρεπαν στη συνέχεια να εξυπηρετεί τις πολιτικές του σκοπιμότητες, μοιράζοντας κοινωνικά μερίσματα.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, o κ. Τσακαλώτος είπε μάλιστα ότι θα υποστήριζε ένα αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του στόχου, σε περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχηματίσει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι σημείο διαφωνίας», είπε, προκαλώντας δηκτικό σχόλιο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη που τον ευχαρίστησε με Τweet «διότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια να τα μειώσω».

Αν ο κ. Μητσοτάκης ήταν «λιγότερο συγκρουσιακός», είπε ο κ. Τσακαλώτος, θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση στο θέμα αυτό. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, θα έπρεπε να υποστηρίξουν από κοινού στην Ευρώπη ότι το μόνο που επιτυγχάνει ο υψηλός στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια για τα πολιτικά κόμματα και την ίδια την πολιτική διαδικασία.

Ο ίδιος υποστήριξε, βεβαίως, το αναμενόμενο, ότι δηλαδή δεν θεωρεί πιθανό να εκλεγεί η Ν.Δ., κάτι που θα ήταν ατυχής εξέλιξη, όπως είπε. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, δεν αμφισβήτησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος και το ερμήνευσε λέγοντας ότι είναι αναμενόμενο σ’ αυτό το σημείο του εκλογικού κύκλου, ύστερα απ’ όσα υπέφερε ο κόσμος, τη μεγαλύτερη κρίση σε ειρηνική περίοδο των τελευταίων 100 ετών.

Αισιοδοξία εξέφρασε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών για την έκθεση των θεσμών που αφορά τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, εκτιμώντας ότι θα είναι θετική, αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μείνουν κάποιες εκκρεμότητες που θα λυθούν ώς το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ώστε να αποφασιστεί τότε η εκταμίευση των SMPs και ANFAs. «H έκθεση», είπε, «θα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά. Υπάρχει ακόμη κάποια που πρέπει να γίνει, απλώς να περάσει νομοθεσία που έχει ήδη συμφωνηθεί, ώς το Eurogroup της 11ης Σεπτεμβρίου». Σημείωσε ότι για την Ελλάδα δεν είναι τόσο θέμα χρημάτων, δεδομένου ότι έχει το «μαξιλάρι», όσο θέμα σηματοδότησης ότι συνεχίζει τη μεταρρυθμιστική στρατηγική.

Σχετικά με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι, αφότου έγινε, τα σπρεντ έχουν πέσει ακόμη και στα δεκαετή ομόλογα.

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης (2,5%), ενόψει της επιδείνωσης των προβλέψεων για την Ευρωζώνη, καθώς η Κομισιόν αναθεώρησε τις δικές της για την Ελλάδα προς τα πάνω (σ.σ.: αν και αυτό ισχύει μόνο σε σχέση με τις φθινοπωρινές της προβλέψεις, ενώ σε σχέση με τις μεταγενέστερες προβλέψεις της, στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, τις αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή