Πιο ήπια τελικά η κακοκαιρία «Ωκεανίς»

Πιο ήπια τελικά η κακοκαιρία «Ωκεανίς»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σίγουρο είναι ότι θα κάνει πολύ κρύο». Εκεί φαίνεται ότι καταλήγουν τελικά οι μετεωρολόγοι, ορισμένοι από τους οποίους έσπειραν στις αρχές της εβδομάδας τον πανικό (και σε κάποιους την προσμονή για πυκνή χιονόπτωση ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής) σε σχέση με το κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κακοκαιρία με το κωδικό όνομα «Ωκεανίς» (όπως φαίνεται αποφεύχθηκε τεχνηέντως ο σκόπελος του γράμματος «ψ») θα υπάρξει ήπια, τουλάχιστον για την περιοχή της πρωτεύουσας. Τα χιόνια θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσον όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και μόνο πρόσκαιρα –από σήμερα το βράδυ έως αύριο το πρωί– ενδέχεται να χιονίσει σε περιοχές της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο αλλά και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Χιόνια πάντως αναμένονται στα πεδινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ενδεχομένως και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με πιθανότητα χιονόστρωσης, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο (καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα).

Το κρύο θα είναι τσουχτερό σε όλη τη χώρα. Σήμερα, ο υδράργυρος αναμένεται να σημειώσει κατακόρυφη πτώση 12-14 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ ισχυροί θα είναι οι βοριάδες, εντάσεως 9 έως 10 μποφόρ, κυρίως στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για χιονόπτωση εντός της Αθήνας. «Θα είναι έκπληξη να χιονίσει στο Σύνταγμα ή στα νότια προάστια», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο κορυφαίος μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, επί χρόνια διευθυντής Προγνώσεων της ΕΜΥ. Στην Αττική, Σάββατο και Κυριακή αναμένουμε βροχές ή και χιονόνερο.

Σε κάθε περίπτωση, τα φαινόμενα θα περιοριστούν αύριο Κυριακή στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, από Ανατολική Θεσσαλία μέχρι Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Το κρύο πάντως θα συνεχίσει να είναι αισθητό, όπως και οι βοριάδες εντάσεως 8-9 μποφόρ.

Ενόψει της κακοκαιρίας, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, όπως να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν μετακινηθούν με το αυτοκίνητο, να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους κλπ. Επίσης, για τις «επικίνδυνες» ώρες θα πρέπει να αποφεύγονται οι εργασίες υπαίθρου και οι δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, νέο κύμα κακοκαιρίας ενδεχομένως να πλήξει τη χώρα από την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς μια ακόμη ατμοσφαιρική διαταραχή από την Ευρώπη φαίνεται να «κατεβαίνει». Η επιδείνωση του καιρού, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πάλι «επιλεκτική», πλήττοντας κυρίως τις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας (από το ύψος του Πηλίου και νοτιότερα).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η φημολογία περί «ιστορικού χιονιά» οδήγησε στην αύξηση της αγοράς πετρελαίου αλλά και καυσόξυλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή