Μάικλ Νιλ: Ας ενεργοποιήσουμε το GPS μας…

Μάικλ Νιλ: Ας ενεργοποιήσουμε το GPS μας…

7' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hρωάς του είναι ο Αρχιμήδης. «Η μητέρα μου είναι καθηγήτρια Οργανικής Χημείας και για δύο προσωπικότητες είχε ανέκαθεν μεγάλη λατρεία: για τον Αρχιμήδη και τη Μαρία Κιουρί. Oλο ιστορίες γι’ αυτούς έλεγε σε εμένα και τα αδέλφια μου όταν ήμασταν παιδιά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τον Συρακούσιο φιλόσοφο, μαθηματικό και φυσικό τον έβρισκα πιο συναρπαστικό. Κάθε φορά που άκουγα πως βγήκε γυμνός στον δρόμο, από το λουτρό, φωνάζοντας “Εύρηκα, εύρηκα”, γελούσα με την καρδιά μου. Μέχρι σήμερα με γοητεύει αλλά και για έναν άλλον λόγο. Το να ανακαλύπτεις κάτι εκ του μηδενός, όπως εκείνος, είναι μία από τις πιο αξιοθαύμαστες πτυχές του ανθρώπινου νου…».

Μάικλ Νιλ, Αμερικανός life coach, ένας από τους διασημότερους και πιο επιδραστικούς ανά τον κόσμο. Το κοινό του, εδώ και τριάντα χρόνια, τον ακολουθεί με αφοσίωση, οι θέσεις στα σεμινάριά του εξαντλούνται αμέσως και τα βιβλία του, ευπώλητα τα περισσότερα, έχουν μεταφραστεί σε δεκατρείς γλώσσες. Ηρθε στη χώρα μας από το Λος Αντζελες προσκεκλημένος της holistic life coach Σοφίας Κουτσιανά, για να παρουσιάσει –στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς– την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Η επανάσταση αρχίζει μέσα μας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Hταν η δεύτερη φορά που επισκεπτόταν την Ελλάδα.

«Το 1992 είχαμε έρθει με τη σύζυγό μου για διακοπές στην Κεφαλονιά. Hμασταν μόνο οι δυο μας, καθώς δεν είχαν γεννηθεί ακόμα τα παιδιά και ήταν, ίσως, οι πιο ωραίες διακοπές που έχουμε κάνει», μου είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον ενθουσιασμό του για την Αθήνα. «Δεν τη χορταίνουμε! Οχι μόνο γιατί έχει την Ακρόπολη, ένα τόσο σημαντικό μνημείο, το οποίο ανέκαθεν θέλαμε να δούμε από κοντά, αλλά και γιατί είναι πόλη απίστευτα ζωντανή, με υπέροχα μικρά μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια»…

– Για τους Ελληνες το life coaching είναι πεδίο σχετικά καινούργιο. Γιατί πιστεύετε ότι το χρειαζόμαστε;

– Το life coaching δεν είναι φάρμακο, είναι διαδικασία. Δεν το χρειάζεστε, λοιπόν. Αλλά με αυτό θα αποκτήσετε περισσότερη χαρά, ευτυχία και επιτυχία. Είναι σαν το γυμναστήριο. Ελάχιστοι πηγαίνουν σ’ έναν τέτοιο χώρο και αξιοποιούν στο έπακρο όλα όσα μπορεί να τους προσφέρει. Αλλά αν το κάνουν, η διαφορά στο σώμα τους θα είναι εντυπωσιακή.

– Μιλάτε συχνά για το σωστό μονοπάτι που πρέπει να παίρνουμε, ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξουμε τα πάντα στη ζωή μας. Πώς βρίσκει κανείς τη δύναμη για μια τέτοια αλλαγή;

– Αν θέλει να το κάνει μόνο και μόνο επειδή πιστεύει ότι πρέπει, τότε, ναι, είναι δύσκολο. Ολα τα πράγματα που αντιμετωπίζουμε με ψυχαναγκαστικό τρόπο μας φαίνονται ενδεχομένως βουνό. Καταναλώνουμε πολλή ενέργεια για να πειθαρχήσουμε, η προσπάθεια μας εξουθενώνει και συνήθως τα παρατάμε στα μισά του δρόμου. Υπό αυτές τις συνθήκες, η αλλαγή είναι επίπονη και σχεδόν αδύνατη. Υπάρχει όμως και αυτό που εγώ αποκαλώ «αβίαστη αλλαγή», δηλαδή χωρίς κόπο: προκύπτει όταν συνειδητοποιούμε τι έχει σημασία για εμάς, όταν λέμε, για παράδειγμα: «Γιατί προσπαθώ τόσο σκληρά γι’ αυτό ενώ θέλω να κάνω κάτι άλλο;» ή «γιατί αντιστέκομαι σε κάτι που δεν μπορώ να αποτρέψω και θα συμβεί έτσι κι αλλιώς;». Στον καθένα μας υπάρχει μια βαθύτερη ευφυΐα, μια έμφυτη σοφία. Αν συνειδητοποιήσουμε την «αξία του άδειου νου», αν ηρεμήσουμε, ώστε να την ακούσουμε κι αν ακολουθήσουμε αυτά που θα μας υποδείξει, όλα θα δουλεύουν καλύτερα.

– Ποιο είναι το προφίλ των πελατών σας;

– Γενικοί διευθυντές μεγάλων εταιρειών και τραπεζών, στελέχη της μουσικής και της κινηματογραφικής βιομηχανίας, άνθρωποι της σόουμπιζ, πολιτικοί. Οσοι ζητούν τη βοήθειά μου συνήθως έχουν δοκιμάσει πολλούς άλλους τρόπους, οι οποίοι δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

– Αρα το life coaching είναι προνόμιο των πλουσίων…

– Αυτό που προσφέρω εγώ, ιδιωτικά, ναι. Αλλά δεν κάνω μόνο αυτό. Μέσω της Supercoach Academy, την οποία έχω ιδρύσει, εκπαιδεύω επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο και εκείνοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πάρα πολλούς ανθρώπους, με προσιτές αμοιβές, συχνά και με δωρεάν σεμινάρια.

– Πώς «ξεκλειδώνετε» τους ανθρώπους ώστε να τους πείσετε να αλλάξουν ρότα στη ζωή τους;

– Οποια δουλειά και αν κάνουν, όποιες και αν είναι οι καταβολές τους, οι άνθρωποι είναι πάντα… άνθρωποι. Η βάση της επικοινωνίας είναι η ίδια για όλους – αυτή είναι η τέχνη μου. Ο στόχος μου είναι ένας: να τους δώσω ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο, ώστε να ξυπνήσουν και να δουν το μεγαλείο της ζωής. Ο τρόπος που θα επιλέξω βέβαια να τους προσεγγίσω διαφέρει κατά περίπτωση. Με άλλους μπορεί να κουβεντιάσουμε έντονα, καθένας με τα επιχειρήματά του, με άλλους αρκεί να κάνουμε μαζί έναν περίπατο και να συζητήσουμε χαλαρά. Ποτέ δεν ανησυχώ για τη μεθοδολογία, μόνο για το αποτέλεσμα.

– Τελικά, κ. Νιλ, γιατί οι άνθρωποι κάνουμε τόσα λάθη; Εχετε βγάλει ένα συμπέρασμα;

– Επειδή δεν βιώνουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει, αλλά τις σκέψεις μας για τον κόσμο γύρω μας. Επειδή πιστεύουμε ότι για καθετί υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος και τον αναζητούμε εναγωνίως. Αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί. Ας ενεργοποιήσουμε, λοιπόν, το GPS μας –την εσωτερική σοφή φωνή μας– και ας βασιστούμε σ’ αυτό· όχι στο τι λένε οι γονείς, οι φίλοι, η κοινωνία, γενικότερα. Αυτό θα μας πει προς τα πού να κατευθυνθούμε και πώς. Πότε να επιμείνουμε σε κάτι και πότε να υποχωρήσουμε. Οταν σταματήσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους και τον κόσμο, τότε το μυαλό μας θα απελευθερωθεί. Κι όταν παίζουμε για την απόλαυση του παιχνιδιού, δεν υπάρχει ωραιότερο παιχνίδι από αυτό της ζωής.

Η ζωή μου σήμερα στην Καλιφόρνια

«Εζησα πολλά χρόνια στα βορειοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Νέα Αγγλία, και άργησα να συνηθίσω τη ζωή στην Καλιφόρνια. Τώρα πια, όμως, την απολαμβάνω στον υπερθετικό βαθμό. Μου αρέσει το ότι έχω τη δυνατότητα μέσα σε λίγες ώρες να βρεθώ και στο βουνό και στη θάλασσα και το ότι, ειδικά στο Λος Αντζελες, οι άνθρωποι δεν κουράζονται να κυνηγούν το όνειρό τους. Δουλεύω πολύ αλλά έχω κάποιες μικρές πολυτέλειες: καθημερινά, για παράδειγμα, στις τέσσερις το απόγευμα, η γυναίκα μου κι εγώ σταματάμε ό,τι κάνουμε και πίνουμε παρέα το τσάι μας. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω, βλέπω ταινίες, παίζω γκολφ ή κάνω περιπάτους με τα σκυλιά μου, τον Σάρτζεντ Πέπερ (σ.σ. από το ομώνυμο άλμπουμ των Μπιτλς) και τη Λίλι. Τα έχω πάντα μαζί μου και στο γραφείο, όταν δέχομαι τους πελάτες μου. Τους βοηθούν να χαλαρώσουν…».

Μάικλ Νιλ: Ας ενεργοποιήσουμε το GPS μας…-1

«Το να ανακαλύπτεις κάτι εκ του μηδενός, όπως ο Αρχιμήδης, είναι μία από τις πιο αξιοθαύμαστες πτυχές του ανθρώπινου νου», λέει ο Μάικλ Νιλ.

Το κατειλημμένο τηλέφωνο που με απέτρεψε από το να αυτοκτονήσω!

Γεννήθηκε σε οικογένεια επιστημόνων. «Ο πατέρας μου ήταν μηχανικός και εργάστηκε στη βιομηχανία κατασκευής σεληνακάτων, η μητέρα μου δίδασκε Χημεία, ο αδελφός μου αποφοίτησε από το ΜΙΤ και εργάζεται στην Google, η αδελφή μου έχει πτυχίο Περιβαλλοντικής Βιολογίας. Μόνο εγώ… ξέφυγα από την επιστήμη. Κι όμως, μοιάζουμε πολύ, το μυαλό μου δουλεύει όπως το δικό τους, απλώς έχουμε διαφορετικά ενδιαφέροντα», λέει γελώντας. Βλέποντας το γελαστό, φωτεινό πρόσωπό του, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως υπήρχε μια εποχή, που ο Μάικλ Νιλ ήταν βυθισμένος στην κατάθλιψη. «Πέρασα πολύ δύσκολα στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών», λέει ο Αμερικανός life coach. «Ηθελα να πεθάνω, πολλές φορές σκεφτόμουν πως έπρεπε απλώς να πηδήξω από το παράθυρο του τέταρτου ορόφου, όπου βρισκόταν το διαμέρισμά μου. Σε μια τέτοια στιγμή αποφάσισα να καλέσω μια τηλεφωνική γραμμή πρόληψης αυτοκτονιών. Και το τηλέφωνο ήταν κατειλημμένο!

Aρχισα να γελάω, ήταν το πιο αστείο πράγμα που μου είχε συμβεί. Σκεφτείτε το: εγώ βρισκόμουν ένα βήμα πριν από τον θάνατο κι εκείνοι που υποτίθεται ότι θα με έσωζαν μιλούσαν. Επειτα συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν ίσως ένα σημάδι, μία απόδειξη ότι στον κόσμο υπάρχει μια δύναμη –Χάρη την ονομάζω και δεν της δίνω θεολογική χροιά– που μας προστατεύει. Από τότε, όποτε έρχομαι αντιμέτωπος με τους χειρότερους εφιάλτες μου, συμβαίνει το ίδιο πράγμα».

Βγαίνοντας πιο δυνατός από το ναρκοπέδιο της κατάθλιψης, αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. «Hμουν καλός και αρκετά επιτυχημένος. Είχα και δική μου τηλεοπτική εκπομπή», μου εξηγεί. «Απλώς κάποια στιγμή αυτό σταμάτησε να μου δίνει χαρά. Το συνειδητοποίησα μια μέρα στο Σικάγο, πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια. Χιόνιζε, μπήκα σε ένα ταξί και πιάσαμε κουβέντα με τον ταξιτζή. Ηταν από την Γκάνα. Είχε έρθει στις ΗΠΑ και δούλευε σκληρά, 365 μέρες τον χρόνο, για να στέλνει χρήματα στην οικογένειά του, ώστε τα αδέλφια του να πηγαίνουν σχολείο. Ηθελε κάποια στιγμή να επιστρέψει στην πατρίδα του. Μοιράστηκε την ιστορία του μαζί μου. Βγαίνοντας από το ταξί, ήξερα ότι αυτό ήθελα πια να κάνω: να μιλάω με τους ανθρώπους για τη ζωή τους. Και το έκανα! Ερχεται για όλους μας μια στιγμή που όλα όσα έχουμε κάνει δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα. Φωτίζεται αίφνης ένα διαφορετικό τοπίο και μοιάζει πάντα αυτό να αναζητούσαμε γιατί σ’ αυτό αισθανόμαστε οικεία και όμορφα. Αυτός είναι ο ρόλος μου: να δείχνω σε όσους ζητούν τη βοήθειά μου πού βρίσκεται το τοπίο που ψάχνουν…».

Η συνάντηση

Γευματίσαμε στην «Αίγλη» του Ζαππείου. Μοιραστήκαμε μια σαλάτα «ευεξίας», με κουκουνάρι, ιπποφαές, βρώμη, φιστίκι Αιγίνης, σταφίδες και ρόδι. Για κυρίως πιάτο ο Μάικλ Νιλ επέλεξε το μπέργκερ, ως γνήσιος Αμερικανός, κι εγώ το ριζότο με μανιτάρια. Δεν ήπιαμε κρασί αλλά πήραμε… καφέ για τον δρόμο.

Oι σταθμοί του

1966

Γεννιέται στη Μασαχουσέτη.

1987

Αποφοιτά από το Southern Methodist University του Ντάλας.

1987-1990

Σπουδάζει στη Central School of Speech and Drama του Λονδίνου.

1990

Εργάζεται ως ηθοποιός, αλλά και life coach.

2000

Εγκαθίσταται στο Λος Αντζελες.

2005

Εγκαταλείπει την ηθοποιία για να αφοσιωθεί στο life coaching.

2006

Κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο, το οποίο γίνεται μπεστ σέλερ.

2014

Δίνει την πρώτη του ομιλία σε TEDx, την οποία έχουν παρακολουθήσει μέσω YouTube περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή