VACHERON CONSTANTIN Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar

VACHERON CONSTANTIN Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα που παρουσιάστηκαν στο φετινό Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης – SIHH 2019 ήταν αναμφισβήτητα το Twin Beat, ή Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar, όπως είναι το πλήρες όνομά του. Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό; Το γεγονός ότι διαθέτει ένα πατενταρισμένο σύστημα που του επιτρέπει να λειτουργεί κατά βούληση σε δύο διαφορετικές συχνότητες. Όταν το φοράτε, λειτουργεί κανονικά σε υψηλή συχνότητα 5Hz (κατάσταση λειτουργίας Active) ενώ όταν δεν το φοράτε μπορείτε να επιλέξετε να λειτουργεί σε χαμηλή συχνότητα 1.2Hz, το βάζετε δηλαδή σε κατάσταση λειτουργίας Standby! Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας του μηχανισμού και επεκτείνετε το power reserve μέχρι 65 ημέρες!

VACHERON CONSTANTIN Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar-1

Αυτή τη θαυμάσια δυνατότητα την εξασφαλίζει ένας καινούριος μηχανικός μηχανισμός, τον οποίο δημιούργησε in-house η Vacheron Constantin. Ο calibre 3610 QP σε κανονική λειτουργία δείχνει τις ώρες, τα λεπτά, την ημερομηνία, τον μήνα, το δίσεκτο έτος και το απόθεμα ενέργειας επάνω στο καντράν. Διαθέτει δύο μπαλανσιέ, που το καθένα λειτουργεί σε διαφορετική συχνότητα. Πατώντας το μπουτόν στο 8, ο κάτοχος του ρολογιού μπορεί εύκολα να μεταβεί από τη μία συχνότητα στην άλλη, ανάλογα με τη χρήση που θέλει να κάνει. Έτσι, όταν το ρολόι βρίσκεται στον καρπό, λειτουργεί σε κατάσταση λειτουργίας Active, άρα λειτουργεί σε συχνότητα 36.000 ταλαντώσεων/ώρα και έχει απόθεμα ενέργειας για 4 ημέρες.

VACHERON CONSTANTIN Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar-2

Όταν το ρολόι βρίσκεται σε αχρηστία ή πρόκειται να μην φορεθεί για αρκετό καιρό, ο κάτοχός του μπορεί να το βάλει σε κατάσταση λειτουργίας Standby, ενεργοποιώντας το δεύτερο μπαλανσιέ και ρίχνοντας την ταχύτητά του στις 8.640 ταλαντώσεις/ώρα, εξασφαλίζοντας ενεργειακή αυτονομία για τουλάχιστον 65 ημέρες! Και τα ωραία δεν σταματούν εδώ. Οποιαδήποτε στιγμή και αν αποφασίσει ο κάτοχος του ρολογιού να το ξαναφορέσει, γυρίζοντάς το από κατάσταση λειτουργίας Standby σε Active, το ρολόι επαναφέρει αυτόματα όλες τις ημερολογιακές του ενδείξεις στη σωστή τους θέση!

VACHERON CONSTANTIN Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar-3

Αυτό το σύστημα δύο συχνοτήτων αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ευεργετικό, εφόσον πρόκειται για μοντέλο με διηνεκές ημερολόγιο. Πρακτικά σημαίνει ότι μπορείτε να αφήσετε ένα κουρδιστό perpetual calendar επάνω σε ένα τραπέζι και να το ξαναφορέσετε μετά από δύο ολόκληρους μήνες και αυτό θα δείχνει τη σωστή ημερομηνία και μήνα! Η έμπνευση για την εναλλαγή ανάμεσα σε κατάσταση λειτουργίας Active και Standby, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της ώρας στον μηχανισμό, προήλθε από το εποχικό σύστημα της Περιόδου Edo στην Ιαπωνία (1603 – 1868), η οποία διαιρούσε την ημέρα και τη νύχτα σε έξι μέρη, η διάρκεια των οποίων ποικίλει αναλόγως της εποχής. Τα ρολόγια εκείνης της περιόδου διέθεταν μονό ή διπλό μπαλανσιέ τύπου foliot, το οποίο επέτρεπε αλλαγές στην ταχύτητα λειτουργίας τους.

VACHERON CONSTANTIN Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar-4

Ο επιλογέας κατάστασης λειτουργίας του Twin Beat επιτρέπει μόνο στο ένα εκ των δύο μπαλανσιέ να λειτουργεί κάθε φορά. Η αλλαγή γίνεται ακαριαία, χωρίς να υπάρχει χρονικό κενό ανάμεσα στη μία κατάσταση λειτουργίας και την επόμενη. Αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται ούτε για κλάσματα του δευτερολέπτου η ομαλή λειτουργία και ακρίβεια του calibre 3610 QP. Και τα δύο μπαλανσιέ, το Active (5Hz) και το Standby (1.2Hz) αντλούν ενέργεια από το ίδιο βαρέλι-κεντρικό ελατήριο, το οποίο αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο κατανομής της ενέργειας και τον μόνο τρόπο ώστε να υπάρχει μία και μόνη ένδειξη power reserve. Εκτός όλων αυτών, στο Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar η Vacheron Constantin έχει συμπεριλάβει ενδείξεις ακαριαίας αλλαγής για την ημερομηνία, τον μήνα και το δίσεκτο έτος. Ταυτοχρόνως ο μηχανισμός αυτός έχει ανασχεδιαστεί πλήρως, ώστε να χρειάζεται τέσσερις φορές λιγότερη ροπή στρέψης συγκριτικά με άλλα παρόμοια συστήματα. Χάρη σ’ αυτή τη βελτίωση, ακόμη κι όταν οι ενδείξεις ημέρας, μήνα και έτους αλλάζουν ακαριαία, η επίδραση στην απόδοση του ενεργού μπαλανσιέ είναι αμελητέα.

VACHERON CONSTANTIN Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar-5

Από αισθητικής απόψεως, το ρολόι στεγάζεται σε μία κλασική στρογγυλή κάσα διαμέτρου 42 mm και πάχους 12.3 mm από πλατίνα. Το καντράν είναι ένας συνδυασμός guilloché και αμμοβολημένων επιφανειών και δίσκων από κρύσταλλο ζαφειριού. Στο εσωτερικό, οι πλάκες και οι γέφυρες του μηχανισμού είναι διακοσμημένες σε μοτίβο Côtes de Genève και κατόπιν φέρουν επεξεργασία NAC, μία σκουρόχρωμη επίστρωση που προσφέρει μέγιστη αντοχή και σκληρότητα.

VACHERON CONSTANTIN Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar-6

Το νέο Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar διατίθεται αποκλειστικά στις μπουτίκ της Vacheron Constantin και η τιμή του είναι 219.000 ευρώ.

Δείτε το ρολόι ζωντανά στο παρακάτω video…

Περισσότερες πληροφορίες για τη Vacheron Constantin εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Σ. Παλατζιάν & Σία (τηλ.: 210-3613525)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή