Π. Οικονόμου: Το εκκρεμές της βορειοκορεατικής κρίσης

Π. Οικονόμου: Το εκκρεμές της βορειοκορεατικής κρίσης

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχετικά με την παρούσα αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής πυρηνικής κρίσης από την Ουάσιγκτον τολμώ να παρατηρήσω, οκτώ μήνες μετά τη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών στη Σιγκαπούρη και λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη δεύτερη συνάντησή τους, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στο Βιετνάμ, ότι δεν υπάρχει κάποια πρακτική ένδειξη ότι η Β. Κορέα είναι έτοιμη να καταστρέψει το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα ολοκληρωτικά, επαληθεύσιμα και μη αναστρέψιμα σε εύθετο χρόνο. Οπωσδήποτε όχι στον ένα χρόνο που ανέφερε ο Αμερικανός προεδρικός σύμβουλος ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ούτε όμως και στα δύο χρόνια που καθόρισε ο πλέον γενναιόδωρος Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Από τη μία πλευρά ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να ακολουθεί στρατηγικά την τακτική «συζητάμε αλλά συνεχίζουμε» που με επιτυχία εφάρμοσαν από το 1993 και μετά τόσο ο παππούς του όσο και ο πατέρας του. Και από την άλλη, η αμερικανική διοίκηση υπό τον πρόεδρο Τραμπ, εκτιμάται ότι δεν βαδίζει στη βάση κάποιου σοβαρού σχεδιασμού ανάλογου με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης πυρηνικής απειλής.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τον Ιούνιο του 2018 στη Σιγκαπούρη δεν επήλθε μια συγκεκριμένη συμφωνία μετά διαπραγμάτευση, αλλά έγινε μια σύντομη και επιφανειακή συζήτηση για την «πρόθεση διαπραγμάτευσης». Και το βασικότερο, το αντικείμενο της αποσκοπούμενης διαπραγμάτευσης, η «πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», εκλαμβάνεται τελείως διαφορετικά από την κάθε πλευρά χωρίς αυτό να έχει γίνει μέχρι σήμερα αντικείμενο σοβαρής συζήτησης.

Η «αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» αποτελεί μια ιστορικά σταθερή θέση της Βόρειας Κορέας, την οποία οι ικανοί διπλωμάτες της κατάφεραν να συμπεριλάβουν «στεγνή» στο κείμενο του ανακοινωθέντος στη Σιγκαπούρη, ώστε στη συνέχεια, στις 20 Δεκεμβρίου 2018, η Πιονγιάνγκ να την αποσαφηνίσει με πολύ απλά λόγια μέσω του κεντρικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας, του KCNA: «Οταν αναφερόμαστε στην κορεατική χερσόνησο, ο όρος περιλαμβάνει την περιοχή της Βόρειας Κορέας συν τα νοτιοκορεατικά εδάφη όπου αναπτύσσονται τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και δυνάμεις άλλων μορφών επιθετικότητας».

Η βορειοκορεατική θέση είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας όσο υπάρχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην Ιαπωνία την καθιστά αδύνατη. Ακόμη και εάν η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ιαπωνία εκλείψει, πυρηνικά όπλα σε αμερικανικά υποβρύχια και αεροπλάνα στην περιοχή και η πυρηνική βάση στην αμερικανική νήσο Γκουάμ στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό θα προβάλλεται από τη Β. Κορέα ως ένα ισοδύναμο πρόβλημα.

Και ενώ η στάση της Πιονγιάνγκ για μια επόμενη συνάντηση κορυφής παρέμενε σταθερά αρνητική επικαλούμενη υπεροπτική συμπεριφορά των ΗΠΑ, με την ανατολή του 2019 το εκκρεμές αρχίζει την αντίστροφη τροχιά του. Στις 2 Ιανουαρίου 2019 ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώνει ότι μετά την εξαίρετη επιστολή, «great letter», που έλαβε από τον Κιμ Γιονγκ Ουν πρέπει να οργανωθεί η επόμενη συνάντησή τους. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, έμπιστος αντιπρόσωπος του Βορειοκορεάτη ηγέτη, περνώντας πρώτα από το Πεκίνο επισκέπτεται την Ουάσιγκτον και στις 8 Φεβρουαρίου 2019 ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνει ότι στο τέλος του ίδιου μήνα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κιμ.

Επανενεργοποίηση λοιπόν της τακτικής του «εκκρεμούς της συνεπούς ασυνέπειας» που με αποδεδειγμένη επιτυχία εφάρμοσαν οι δύο Κιμ, πρόγονοι του σημερινού Βορειοκορεάτη ηγέτη, στη μακρά στρατηγική πορεία ανάπτυξης του προγράμματος πυρηνικών όπλων της χώρας τους. Θα ήθελα πολύ να ελπίζω ότι οι παράλληλες ταλαντώσεις και ανακόλουθες αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου θα εξουδετερώσουν, ή τουλάχιστον θα φέρουν σε ακινησία, το επικίνδυνο πυρηνικό εκκρεμές. Ως γνωστόν, στον βαρυτικό μας πλανήτη δεν υφίσταται perpetuum mobile.

* Ο δρ Παντελής Οικονόμου είναι πρώην πυρηνικός επιθεωρητής του ΙΑΕΑ.

Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο του «Παγκόσμια Πυρηνική Απειλή», που θα κυκλοφορήσει προσεχώς από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή