Αντέλε, μια γυναίκα πρόκληση στον καθωσπρεπισμό

Αντέλε, μια γυναίκα πρόκληση στον καθωσπρεπισμό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΜΙΛΕΡΙ

Το γκρι ταγιέρ

μτφρ. Γιάννα Σκαρβέλη

εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ. 208

Σαν το σπουργιτάκι που τινάζει τα φτερά του μετά τη βροχή και πετάει ψηλά στον ουρανό για να ζεσταθεί από τις ακτίνες του ήλιου. Ετσι αφήνει πίσω της η Αντέλε, η δεύτερη σύζυγος ενός υψηλόβαθμου στελέχους τράπεζας στη Νότια Ιταλία, κάθε ιστορία που δοκιμάζει τα όρια της συναισθηματικής και διανοητικής αντοχής της.

Η Αντέλε είναι πανέμορφη. Είναι σαγηνευτική femme fatale. Αισθησιακή. Είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ηρωίδες του Αντρέα Καμιλέρι, γιατί είναι όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ακόμη. Σεμνή, τυπική, φωτιά και λάβρα στο κρεβάτι. Αινιγματική. Κυρίως αυτό και ως εκ τούτου γοητευτική.

Εχω την εντύπωση ότι ο 93χρονος μαέστρος από το Πόρτο Εμπέντοκλε την ερωτεύτηκε πολύ. Την Αντέλε. Αλλιώς δεν εξηγούνται οι σπάνιας αισθησιακής ευαισθησίας περιγραφές περιποίησης του σώματός της, παρουσία του σαγηνεμένου συζύγου της, αλλά και οι ηδονικές εξερευνήσεις της στην πλούσια γκαρνταρόμπα της.

Μάρτυρας της ενδυματολογικής ιεροτελεστίας, ο επιτυχημένος τραπεζίτης που κατάφερε να σταδιοδρομήσει στον επαγγελματικό στίβο, χάρη στις γνώσεις, στην εμπειρία και στη σπάνια ικανότητά του να λύνει και τα πλέον δυσεπίλυτα οικονομικά θέματα. Απέναντί του επιχειρηματίες με αμφίβολο παρελθόν που παίρνουν σειρά για να μπουν στην κολυμβήθρα της νομιμότητας. Δίπλα του, κατά τη δεύτερη και κρισιμότερη περίοδο της ζωής του, μια νέα γυναίκα. Η Αντέλε. Μια μοναδική ρολίστα που εκπλήσσει συνεχώς τον σύζυγό της με τις διαρκείς μεταμορφώσεις της και τις αδιάλειπτες ψυχολογικές μεταπτώσεις της. Μια γυναίκα-παγίδα, μια γυναίκα-πιστή σύντροφος. Μια γυναίκα πρόκληση για τον καθωσπρεπισμό της σύγχρονης σικελικής κοινωνίας.

To όνομα του επιτυχημένου τραπεζίτη δεν θα το μάθουμε ποτέ. Μαθαίνουμε, όμως, ότι έχει έναν γιο από την πρώτη πρόωρα χαμένη σύζυγό του, που ζει στο Λονδίνο. Ζει άνετη και πλούσια ζωή. Ρυθμισμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Μπαίνει στο παιχνίδι της νέας συζύγου. Ξέρει και ανέχεται τις αποκλίνουσες διαδρομές της. Δέχεται στο σπίτι του τον ανιψιό της, που θα καταλήξει ομόκλινος και συνένοχος στις αναζητήσεις της στους δρόμους της ηδονής. Αποδέχεται μια πρόταση από μια καθ’ όλα ύποπτη επιχειρηματικά οικογένεια για να τη βοηθήσει να αναβαπτισθεί στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Ωσπου η ανατροπή παίρνει το χέρι και τον οδηγεί σιγά και σταθερά στην καταβύθιση στην πολύπλοκη φύση της Αντέλε με το άψογο γκρι ταγιέρ. Δεν θα τη μάθει ποτέ. Ούτε κι εμείς. Θα μας μείνει, όμως, το άρωμά της πάνω στο αναγνωστικό μας σώμα.

Δέκα χρόνια μετά

Το ομότιτλο έργο του Καμιλέρι, που εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με τη σπιρτάδα και τη διορατικότητά του, γράφτηκε το 2008 αλλά κυκλοφόρησε στα ελληνικά δέκα χρόνια μετά. Φέτος.

Η μετάφραση της Γιάννας Σκαρβέλη μπορεί να προστεθεί στις πολλές και επιτυχημένες απόπειρες μεταφοράς του έργου του μετρ του σισιλιάνικου νουάρ στη γλώσσα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή