Τις δυσμενείς επιπτώσεις του Brexit αποκαλύπτει έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης

Τις δυσμενείς επιπτώσεις του Brexit αποκαλύπτει έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερες τιμές σε τρόφιμα, σημαντικές καθυστερήσεις στο λιμάνι του Ντόβερ για αρκετούς μήνες μετά το Brexit, επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις που εκτιμάται στα 13 δισεκατομμύρια λίρες, είναι μερικές από τις συνέπειες μίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, που περιλαμβάνονται στο έγγραφο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο για το Brexit.

Το έγγραφο αποτελεί περίληψη των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις από μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, και είχε ζητηθεί από την πρώην βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, 'Αννα Σούμπρι, η οποία εντάχθηκε στην «Ανεξάρτητη Ομάδα».

Μεταξύ άλλων, το κείμενο αναφέρει ότι η κίνηση των αγαθών διαμέσου του Ντόβερ «θα μειωθεί σημαντικά επί μήνες» χωρίς μία συμφωνία, οι τιμές των τροφίμων πιθανώς θα αυξηθούν, ενώ μέχρι σήμερα πολλές επιχειρήσεις στην βιομηχανία προμηθειών τροφίμων είναι ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν το σενάριο μη συμφωνίας, με ιδιαίτερα ευάλωτες της μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μόνο για τους επιπλέον τελωνειακούς ελέγχους, στο έγγραφο υποστηρίζεται ότι θα κοστίσουν στις επιχειρήσεις 13 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως και ότι είναι αδύνατον να προβλεφθούν οι συνέπειες των νέων δασμών στις επιχειρήσεις. Αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις στη βόρεια Ιρλανδία ενδέχεται να χρεωκοπήσουν. Συγκεκριμένα, αναμένεται δυσλειτουργία στη αλυσίδα προμηθειών και αυξημένα κόστη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων σε όλη την βόρεια Ιρλανδία, ενώ δεν θα υπάρχει επαρκής χρόνος για προετοιμασία, που μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία ή μετεγκατάσταση με παράπλευρες συνέπειες για την οικονομία και την ανεργία στην περιοχή.

Ακόμη, επιβεβαιώνει ότι ορισμένες εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ δεν θα είναι δυνατό να συνεχιστούν μετά το Brexit και ότι οι Βρετανοί που ταξιδεύουν στην ΕΕ μπορεί να υπόκεινται σε πλήρης ελέγχους, όπως προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν.

Ο πρώην βουλευτής των Εργατικών που προσχώρησε στην «Ανεξάρτητη Ομάδα», Τσούκα Ουμούνα, δήλωσε ότι η αποτίμηση της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις μιας μη συμφωνίας δείχνει ότι πρόκειται για «καταστροφή» και ότι θα ήταν εντελώς ανεύθυνο από την πρωθυπουργό να κρατήσει την πιθανότητα μίας μη συμφωνίας στο τραπέζι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή