Ισπανικός «αιφνιδιασμός» με την έκδοση κοινοπρακτικού δεκαπενταετούς ομολόγου

Ισπανικός «αιφνιδιασμός» με την έκδοση κοινοπρακτικού δεκαπενταετούς ομολόγου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδίασε χθες την αγορά η Ισπανία εκδίδοντας κοινοπρακτικό δεκαπενταετές ομόλογο με σκοπό να αντλήσει 5 δισ. ευρώ. Η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε, όμως, θεαματικά, καθώς οι προσφορές έφτασαν τα 43 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι οι επενδυτές είναι και πάλι πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο, καθώς επιδιώκουν υψηλότερες αποδόσεις. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας υποχώρησαν παράλληλα οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Νότου, με την απόδοση των δεκαετών του ελληνικού Δημοσίου να υποχωρεί σε χαμηλό έτους στο 3,722%.

Αντίθετα με την πάγια τακτική της Ισπανίας να αποφασίζει το ποσό που θα αντλήσει κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, οι εκδότριες τράπεζες Barclays, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, NatWest Markets και Santander ανακοίνωσαν από το πρωί ότι το ισπανικό δημόσιο θα αντλήσει μόνο 5 δισ. ευρώ από το ομόλογο που θα λήγει τον Ιούλιο του 2035. «Είναι λίγο περίεργο», σχολίασε τραπεζικό στέλεχος, που τόνισε πως τα 5 δισ. ευρώ δεν είναι μικρό ποσό λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για δεκαπενταετές ομόλογο, «αλλά η αγορά είναι σε πολύ καλή κατάσταση γι’ αυτό και δεν είναι κατανοητό γιατί περιορίστηκαν σε αυτό το ποσό, ίσως περιμένουν καλύτερες ευκαιρίες σύντομα». Η αγορά περίμενε πως το ισπανικό δημόσιο θα αντλούσε μεταξύ 5 δισ. και 7,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός, πάντως, ότι ανακοινώθηκε το ύψος του ποσού από την αρχή της δημοπρασίας είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η απόδοση του δεκαετούς του ισπανικού δημοσίου στο 1,13% στη δευτερογενή αγορά. Εξάλλου, αισιοδοξία για την πορεία της ισπανικής οικονομίας εξέφρασε χθες η υπουργός Οικονομίας, Νάντια Καλβίνο, καθώς προεξοφλεί ότι το ισπανικό ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από εκείνους της υπόλοιπης Ευρωζώνης και δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις πρόωρες εκλογές.

Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, η κ. Καλβίνο τόνισε πως η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας κατά 2,2% το 2019, που θα είναι χαμηλότερη μεν από το 2,5% του 2018. Προσέθεσε, όμως, πως «δεν πρόκειται να επηρεαστεί ουσιαστικά επειδή θα έχουμε εκλογές». Στο μεταξύ, η επιτυχής έκδοση ομολόγου από το ισπανικό δημόσιο οδήγησε σε αποκλιμάκωση τις αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου. Οι αποδόσεις των δεκαετών της Ιταλίας και της Πορτογαλίας μειώθηκαν κατά 5 μ.β., ενώ της Γαλλίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2016. Σύμφωνα με το Reuters, μειώνεται ο αντίκτυπος που έχει στη γαλλική αγορά ομολόγων το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία εξέδωσε τριακονταετές ομόλογο, με την προσφορά να υπερκαλύπτεται πέντε φορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή