Brexit: Τα πολλά πρόσωπα της καθυστέρησης

Brexit: Τα πολλά πρόσωπα της καθυστέρησης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απέρριψε κατηγορηματικά για πολλοστή –και τελευταία όπως απεδείχθη– φορά το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μετά τη χθεσινή «προσγείωση» στην πραγματικότητα των ασφυκτικών χρονικών ορίων, ανοίγεται η βεντάλια των διαφορετικών σεναρίων που προκύπτουν από την πιθανή μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου.

Πρώτο σενάριο

Η καθυστέρηση όπως θα την αποδεχόταν η Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή ούτε υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε με την Ε.Ε. ούτε υπέρ της άτακτης εξόδου, θα μπορούσε να μετατεθεί η ημερομηνία εξόδου από τα τέλη Μαρτίου στα τέλη Ιουνίου. Η Μέι υπολογίζει ότι η μετάθεση θα υποχρέωνε τον πολιτικό κόσμο σε νέα σύνθεση απόψεων γύρω από μία συμφωνία αποχώρησης που θα εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής. Οι διευκρινίσεις παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία, τον Ιούνιο είναι εγγυημένη η έξοδος χωρίς συμφωνία», μπορεί να βοηθήσουν τους βουλευτές να μετατοπιστούν υπέρ της νέας συμβιβαστικής πρότασης.

Η πρόταση αυτή θα βρίσκεται αναγκαστικά πιο κοντά σε αυτά που προτείνουν οι ευρωπαϊστές του Συντηρητικού Κόμματος και οι Εργατικοί, απ’ ό,τι στις απαιτήσεις για «σκληρό» Brexit.

Δεύτερο σενάριο

Η καθυστέρηση όπως την ονειρεύονται οι ακραιφνείς ευρωσκεπτικιστές. Οι οπαδοί της άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. επιθυμούν να αξιοποιηθούν οι τρεις μήνες της καθυστέρησης για να αφαιρεθεί από τη συμφωνία αποχώρησης η «δικλίδα» που δένει τη Βρετανία στην Ε.Ε. προσωρινά και που αποσκοπεί στο να μην εμφανιστούν ορατά σύνορα στην Ιρλανδία. Εκτιμούν ότι τίποτα ουσιαστικό δεν θα αλλάξει στις προτάσεις της Μέι στο τρίμηνο της παράτασης και πιστεύουν ότι η άτακτη έξοδος θα έρθει – αν όχι τον Μάιο, τότε τον Ιούνιο.

Τρίτο σενάριο

Η καθυστέρηση σύμφωνα με τους οπαδούς των στενών σχέσεων της Βρετανίας με την Ε.Ε. Ο βετεράνος του Συντηρητικού Κόμματος Κεν Κλαρκ, ένας από τους γνωστότερους ευρωπαϊστές του κόμματος, ζήτησε χθες μια πολύ μεγαλύτερη πίστωση χρόνου, χαρακτηρίζοντας το τρίμηνο ανεπαρκές. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για το είδος της σχέσης που επιθυμεί η Βρετανία με την Ε.Ε.

Η Συμφωνία Αποχώρησης, για την οποία γίνεται η συζήτηση, αφορά μόνο τους προσωρινούς όρους της αποχώρησης, όχι τη μελλοντική σχέση Ε.Ε. – Βρετανίας. Ο Κλαρκ θεωρεί ότι η καθυστέρηση μπορεί να αξιοποιηθεί για να ξεκινήσουν «κανονικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για τις μακροπρόθεσμες σχέσεις».

Τέταρτο σενάριο

Η καθυστέρηση ως προπομπός εκλογών. Αν στη Βουλή των Κοινοτήτων, παρά την παράταση, εξακολουθήσει να μη συγκεντρώνεται πλειοψηφία για καμία εκδοχή, ούτε για το δεύτερο δημοψήφισμα, τότε μπορεί η σκυτάλη να περάσει στους ψηφοφόρους, ώστε να αλλάξουν μέσω πρόωρων εκλογών τη σύνθεση της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή