Επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Pharmathen

Επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Pharmathen

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ την προσεχή πενταετία δρομολογεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, με στόχο να διπλασιάσει τον τζίρο και την κερδοφορία της, αλλά και να δημιουργήσει πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας. Στις επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση του δεύτερου εργοστασίου της εταιρείας στις Σάπες Ροδόπης για την παραγωγή ενέσιμων φαρμάκων βραδείας αποδέσμευσης (LAI), καθώς και η ενίσχυση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης. Παράλληλα, σχεδιάζεται και το άνοιγμα της εταιρείας σε νέες αγορές. Η Pharmathen, η οποία εξάγει τα προϊόντα της σε 85 χώρες παγκοσμίως, εισήλθε πρόσφατα στην αγορά των ΗΠΑ λαμβάνοντας έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA) και μέσα σε λίγους μήνες θα λανσάρει εκεί τα πρώτα προϊόντα της. Επίσης, σε ορίζοντα δεκαετίας, η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να μπει στη δύσκολη αγορά της Κίνας και να επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της σε αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Σημειώνεται ότι η νέα επένδυση έρχεται να διαδεχθεί επενδύσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ που έχει ήδη πραγματοποιήσει η εταιρεία στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης την τελευταία τετραετία.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό των 50 ετών λειτουργίας της Pharmathen, οι επικεφαλής της εταιρείας επεσήμαναν ότι η νέα επένδυση θα δώσει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα, τονίζοντας επιπλέον ότι μόνο για το 2018 προσελήφθησαν 200 εργαζόμενοι παγκοσμίως. Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν οι μέτοχοι της εταιρείας Βασίλης και Νέλλη Κάτσου από την πλευρά της οικογένειας του ιδρυτή της Pharmathen, αλλά και ο Νίκος Σταθόπουλος από την πλευρά της BC Partners, στην οποία ανήκει από το 2015 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Pharmathen. Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο κ. Κάτσος ανέφερε ότι ο τζίρος της εταιρείας το 2018 αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ από 178 εκατ. ευρώ το 2017 και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) θα διαμορφωθούν περίπου στα 55 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, ο ίδιος εκτιμά ότι ακόμη και σε διάστημα λιγότερο των πέντε ετών τα λειτουργικά της κέρδη ενδέχεται να αγγίξουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ηδη η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη ενέσιμων φαρμάκων βραδείας αποδέσμευσης, ενώ στοχεύει σε μια αγορά μεγαλύτερη των 12 δισ. παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια. «Εχουμε πιθανότητες να πάρουμε ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της αγοράς», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Καδής.

Επίσης, η εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει στην παγκοσμία αγορά πάνω από 30 νέα προϊόντα. Σημειώνεται ότι η Pharmathen επενδύει τουλάχιστον 35 εκατ. τον χρόνο σε έρευνα και ανάπτυξη, απασχολεί συνολικά 1.000 εργαζομένους και διαθέτει δύο σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις: μία στις Σάπες Ροδόπης και άλλη μία στην Παλλήνη Αττικής. Η πρώτη δημιουργήθηκε το 2010, σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση, ενώ το 2017 η εταιρεία έλαβε την πιστοποίηση από τον FDA των ΗΠΑ. Η Pharmathen είναι μία από τις πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ελλάδας (ανεξαρτήτως κλάδου), με τις εξαγωγές της να αντιπροσωπεύουν το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Τέλος, υπήρξε η πρώτη ελληνική ιδιωτική επιχείρηση που έλαβε χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) για την ενίσχυση του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή