«Καμπανάκι» για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Καμπανάκι» για την αύξηση του κατώτατου μισθού

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο σοκ, σε μια εύθραυστη ακόμη αγορά εργασίας, χαρακτηρίζει η Κομισιόν στην έκθεσή της την «πολύ μεγάλη αύξηση», κατά 10,9%, του κατώτατου μισθού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει επιφυλάξεις και καταγράφει παγίδες και κινδύνους για συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός και ο επισιτισμός, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας. Αφού σημειώνει πως η αύξηση είναι υψηλότερη από αυτήν που πρότεινε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τους νέους, καθώς εκτιμά ότι ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης «μεταξύ 2% έως 4%».

Οσον αφορά τις πιθανές μακροοικονομικές επιπτώσεις, η Επιτροπή αποδέχεται ως πιθανή την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, όμως θεωρεί πως αυτή θα είναι βραχύβια. Στον αντίποδα, εκτιμά πως το μέγεθος της αύξησης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων εργαζομένων αμείβεται με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, επαυξάνει τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση και εγείρει σημαντικές ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Μάλιστα, η Κομισιόν θέτει ως κρίσιμο και το ζήτημα των δευτερογενών επιπτώσεων που ενδέχεται να έχει η αύξηση των κατώτατων αποδοχών στην ευρύτερη κατανομή των μισθών, ιδίως μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Εκτιμά δε πως θα ήταν σημαντικό η κυβέρνηση να αξιολογήσει τις άμεσες συνέπειες της απόφασής της, παρακολουθώντας παράλληλα τόσο την ευρύτερη εξέλιξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και τα αποτελέσματα των διαιτητικών αποφάσεων, ώστε να ληφθούν υπόψη στην επόμενη παρέμβαση. Για την οποία ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να είναι το καλοκαίρι του 2020 και όχι νωρίτερα.

Ειδική αναφορά γίνεται στο θέμα των τριετιών που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα, λόγω της «κόντρας» κυβέρνησης – βιομηχάνων. Η Επιτροπή φαίνεται να δέχεται την κυβερνητική θέση ότι οι τριετίες παραμένουν «παγωμένες» και ισχύουν για όσους τις δικαιούνταν το 2012, χαρακτηρίζοντας την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας «μια όχι και τόσο απλή νομική ερμηνεία». Την ίδια στιγμή όμως, αναφερόμενη στις νομοθετικές παρεμβάσεις του 2013-2014 και τον ορισμό του νέου κατώτατου μισθού ως «μοναδική τιμή αναφοράς», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι αυτό θα έπρεπε να συνεπάγεται την κατάργηση των τριετιών. Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά πως η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την απασχολησιμότητα των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας με χαμηλή ειδίκευση.

Αλλά και γενικότερα, η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού ενδέχεται, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, να προκαλέσει τριγμούς σε κλάδους όπως ο επισιτισμός κι ο τουρισμός, αλλά και να οδηγήσει σε αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή