Προσήλωση στον μαρξισμό

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Να παραμείνουν πιστοί μελετητές του Μαρξ και του Λένιν και να μην πιστεύουν σε «φαντάσματα και πνεύματα» κάλεσε, χθες, τα μέλη του το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, στο πλαίσιο εκστρατείας με στόχο την καταπολέμηση της δεισιδαιμονίας. Παρότι το κινεζικό σύνταγμα εγγυάται την ανεξιθρησκία και τον σεβασμό των σημαντικότερων δογμάτων, όπως του Χριστιανισμού, του Βουδισμού και του Ισλάμ, τα μέλη του κόμματος οφείλουν να είναι άθεοι και να μην καταφεύγουν σε παραδοσιακές πρακτικές, όπως η χαρτομαντεία.

Τα τελευταία χρόνια, πολλά ανώτατα κομματική στελέχη ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, κατηγορούμενα για πρακτικές δεισιδαιμονίας. Σε εκτενές κείμενό του με θέμα την ενίσχυση του ρόλου του κόμματος και της ηγεσίας του, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» αναφέρει ότι ο μαρξισμός παραμένει η κεντρική κοσμοθεωρία της Κίνας και του κόμματος.

«Εχετε την υποχρέωση να προλαμβάνετε με αποφασιστικότητα τη δυσπιστία απέναντι στον Μαρξ και στον Λένιν, την πίστη σε φαντάσματα και πνεύματα και την αγάπη του χρήματος. Αντισταθείτε σε κάθε μορφή εσφαλμένης σκέψης, η οποία αλλοιώνει ή απαρνείται τον μαρξισμό», αναφέρει η κομματική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε δηλώσει πέρυσι, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, ότι η απόφαση του κόμματος να παραμείνει πιστό στις πολιτικές θεωρίες του Γερμανού φιλοσόφου παραμένει «απολύτως ορθή». Οι Κινέζοι, όμως, έχουν μακρά παράδοση πίστης στη χαρτομαντεία και στη γεωμαντεία, αναζητώντας απαντήσεις σε εποχές αβεβαιότητας, όπως εξηγεί σε άρθρο της η ιστοσελίδα της εφημερίδας South China Morning Post. Ακόμη και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας επιλέγουν ημερομηνίες κυκλοφορίας νέων προϊόντων με κριτήρια αριθμομαντείας.

Η επιμονή των κομματικών μηχανισμών στην «ορθή μαρξιστική αντίληψη» διαψεύδεται, όμως, από την πρόσφατη εκστρατεία εναντίον της αναβίωσης της μαοϊκής σκέψης, που καταγράφεται στα μεγαλύτερα κινεζικά πανεπιστήμια.

Σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα Financial Times αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 42 φοιτητές παραμένουν προφυλακισμένοι από τον περασμένο Αύγουστο για τη συμμετοχή τους σε απεργίες και διαδηλώσεις με αίτημα την κρατικοποίηση ιδιωτικών βιομηχανικών επιχειρήσεων στην επαρχία Σενζέν της νότιας Κίνας. Η απόφαση των φοιτητών και των εργατών ακτιβιστών να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας και την εκμετάλλευσή τους στα χέρια της εργοδοσίας δεν αντιμετωπίστηκε με επιείκεια από τον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος κινητοποίησε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων ταραξιών».

«Πολλοί Κινέζοι Αριστεροί εκτιμούν ότι η κομματική ρητορική αποκρύπτει την καπιταλιστική πραγματικότητα της σύγχρονης Κίνας, με την ανισότητα, τη ρύπανση και τη διαφθορά να αποτελούν επακόλουθα της αναντιστοιχίας αυτής», λέει ο Ράνα Μίτερ, καθηγητής Κινεζικής Ιστορίας στην Οξφόρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή