Αυτή την Τσικνοπέμπτη βαφτίζουμε το ψάρι κρέας

Αυτή την Τσικνοπέμπτη βαφτίζουμε το ψάρι κρέας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να γλυτώσουμε από το συνωστισμό, αλλά κι από τα αμφιβόλου προελεύσεως κρεατικά που διοχετεύονται μαζικά στις ταβέρνες. Ιδού 6 ψαρομάγαζα που μαστορεύουν το ψάρι. Κάποια από αυτά είναι αυθεντίες στο κάρβουνο κι άλλα έχουν αξεπέραστο τηγάνι.

Η Ψιψίνα που ξέρει από κάρβουνα

Οι ψαροφάγοι σπεύδουν στο Παλαιό Φάληρο γιατί στην Ψιψίνα αισθάνονται σιγουριά. Για τη φρεσκάδα των ψαρικών και των θαλασσινών, την αρτιότητα στο ψήσιμό τους και τις καλές τιμές. Είναι μάστορες στο κάρβουνο κι ότι καλό βγάλει η θάλασσα του δίνουν και καταλαβαίνει. Θα βρείτε ακόμα φρέσκα όστρακα, ωραίες μακαρονάδες θαλασσινών και πολύ καλό τηγάνι.

Συνταγματάρχη Ζησιμοπούλου 96, Π. Φάληρο, Τ/210-98.19.072


Στα Λεγρενά για μια Μαρίδα

Μπαλκονάκι με θέα στη θάλασσα, ευγενέστατοι ιδιοκτήτες, χόρτα βρασμένα όπως πρέπει, γαύρος μαρινάτος με σπιρτάδα, καλαμάρι ψητό ή τηγανιτό, και ψαράκι καλοψημένο, μυρωμένο από κάρβουνο. Σεμνά και ταπεινά, αλλά με γνώση, συνείδηση και εμπειρία από το ‘30. Να μια καλή ευκαιρία για εκδρομή στο Σούνιο. 64,5 χλμ.

Παραλιακή οδός Αθηνών-Σουνίου, Λεγραινά, Τ/22920-51.221


Λέσβιον και δε θα σας λείψει η τσίκνα

Λαδοτύρι ψητό, σταμναγκάθι βρασμένο υποδειγματικά, λακέρδα τρυφερή, σαρδέλα παστή και χταπόδι στα κάρβουνα όλο θαλασσινούς χυμούς. Κάπως έτσι ξεκινάει η ουζοποσία στο Λέσβιον, παρέα με σοβαρούς, νησιώτικους μεζέδες. Αργά το απόγευμα παίρνουν μπρος τα κάρβουνα και ο ψήστης γράφει ιστορία. Από τις σχάρες κάνει πασαρέλα ολόκληρο το βόρειο Αιγαίο.

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210.29.23.689


Down town στο Ουζερί του Λάκη

Έξοχος γαύρος μαρινάτος, πετυχημένες γαρίδες σαγανάκι, τηγάνι ελαφρύ σαν πούπουλο, σουπιά με σπαγγέτι που μελώνουν στο μελάνι της. Αναλόγως την ψαριά της ημέρας, θα παρελάσουν από τα κάρβουνα μικρά και μεγάλα ψάρια, από σαρδέλες και καλαμάρια, μέχρι μπαρμπούνια, σκάροι και σφυρίδες. Στο λαϊκό ουζερί του Λάκη πας μιλημένος, κατόπιν παρότρυνσης έμπειρων ψαροφαγάδων.

Ελπίδος 16, Βικτώρια, Τ/210-82.13.776


Βαρούλκο χωρίς λόγια

Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί να εξυμνούν τις αρετές του Βαρούλκου και των δυο σεφ, του Λευτέρη Λαζάρου και του Γιάννη Παρίκου, άψογων διαχειριστών σπαρταριστής, θαλασσινής πρώτης ύλης. Λόγια περιττά, αστέρια δεδομένα, μιλάνε τα πιάτα τους. Από ολόφρεσκο ψάρι ψημένο στη σχάρα υποδειγματικά, μέχρι signature πιάτα όλο ιώδιο και φιγουράτη νοστιμιά – βλ. αθηναϊκή σαλάτα με πίκλα τζίντζερ και ζελέ από νερό τομάτας, ντολμάς με κιμά καραβίδας, γαρίδας και σάλτσα κουρκουμά.

Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, Τ/210-52.28.400


Το καλύτερο τηγάνι το κάνει η Μαργαρώ

Λες κι είναι φρουρός της πύλης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στο Χατζηκυριάκειο, τα τραπέζια της εποπτεύουν τα ναυτικά σούρτα φέρτα. Το ταβερνάκι είναι πασίγνωστο για τα εξής δυο: γαρίδες ή καραβίδες, μπαρμπούνια ή κουτσομούρες. Η θάλασσα κανονίζει την ψαριά, κι ο τηγανιτζής που αλλάζει τα λάδια σαν τα πουκάμισα, αλευρώνει, τηγανίζει, αλατίζει, σα να ‘ναι η ημέρα της μαρμότας.

Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή