Τα Ασκληπιεία συνδέονται πλέον διεθνώς

Τα Ασκληπιεία συνδέονται πλέον διεθνώς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ασκληπιεία ήταν τα πρώτα νοσοκομεία του κόσμου. Πρόσφεραν ίαση στο σώμα και στην ψυχή με μια διαδικασία αμφίδρομη. Το θέατρο της Επιδαύρου φιλοξενούσε παραστάσεις ως μέρος της θεραπείας των ασθενών. Είναι εντυπωσιακό να αναλογιστεί κανείς ότι σε πάνω από 700 τόπους λατρευόταν ο Ασκληπιός και πως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο είχαν ιδρυθεί περί τα 200 Ασκληπιεία, από την Ισπανία μέχρι τη Μικρά Ασία. Η Επίδαυρος ήταν το ιατρικό κέντρο της αρχαιότητας.

Ολα αυτά απασχολούν τον καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη επί σειράν ετών. Πρόσφατα είχε την ικανοποίηση να ηγηθεί ως πνευματικός πατέρας του νεοσύστατου Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων. Η εκδήλωση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν η δημόσια παρουσίαση της φύσης αυτού του Δικτύου, που προσφέρει συναρπαστικές δυνατότητες.

Το Δίκτυο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 2018 από τους τρεις δήμους της χώρας που συνδέονται άμεσα με τον Ασκληπιό, την Επίδαυρο, την Κω και τα Τρίκαλα. Θεσμικά μετέχουν το ΥΠΠΟΑ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα Κω, και η διεθνοποίησή του επισφραγίζεται με τη συνεργασία των Δήμων Αθηναίων, Ρώμης, Μασσαλίας και Πάφου. Τη διάχυση της ιατρικής εξελικτικά επισήμανε για μία ακόμη φορά ο κ. Βασ. Λαμπρινουδάκης, υπενθυμίζοντας τη συμβολή του Ιπποκράτη, θεμελιωτή της επιστημονικής ιατρικής, στην Κω, τη δράση του Γαληνού από την Πέργαμο, τον ναό του Ασκληπιού στο γερμανικό Τρίερ, που δείχνει το εύρος της διάχυσης της λατρείας του Ασκληπιού, και πολλών ακόμη που δείχνουν τις δυνατότητες που μας παρέχονται σήμερα. Στη Ρώμη, υπάρχει και σήμερα νοσοκομείο στη θέση του αρχαίου Ασκληπιείου (στη νήσο Τιβερίνα στον Τίβερη).

Τα Ασκληπιεία συνδέονται πλέον διεθνώς-1

Πάνω, το Στάδιον στην Επίδαυρο και, κάτω, το Ασκληπιείον στην Κω. 

Τα Ασκληπιεία συνδέονται πλέον διεθνώς-2

Το Διεθνές Δίκτυο Ασκληπιείων προσφέρει σύγχρονα αναπτυξιακά εργαλεία. Συνδέεται με τον θεματικό ιατρικό τουρισμό, την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης, τη φιλοξενία φοιτητών ιατρικής και τη συνέχιση της έρευνας γύρω από τον Ασκληπιό και την αρχαία ιατρική.

Στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Γάλλος ακαδημαϊκός, ειδικός στην αρχαία ιατρική και στον Ιπποκράτη, καθηγητής Jacques Jouanna, ο οποίος μίλησε με θέμα «Το Δίκτυο των Ασκληπιείων στην κλασική Ελλάδα, ιατρική του Ασκληπιού και ιατρική των Ασκληπιαδών». Ευρηματική ήταν και η ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπου Παπαγεωργίου, ενώ καίρια ήταν και η παρουσία του δημάρχου Επιδαύρου, Κωνσταντίνου Γκάτζιου, ο οποίος προήδρευσε, τιμής ένεκεν, του Δικτύου. Η ανάληψη της προεδρίας θα συνεχιστεί με βάση την αλφαβητική σειρά των ονομάτων των πόλεων-μελών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Μαρία Γαζούλη, αν. καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ (μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου), ο Νίκος Παπαντωνίου, γεν. γραμματέας Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, ο βουλευτής Αργολίδας της Ν.Δ. Γιάννης Ανδριανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή