Το απόκοσμο Βόρειο Σέλας, πιο λαμπερό από ποτέ (φωτογραφίες)

Το απόκοσμο Βόρειο Σέλας, πιο λαμπερό από ποτέ (φωτογραφίες)

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου – στην μεταβατική περίοδο από τον χειμώνα προς την άνοιξη – το Βόρειο Σέλας προσφέρει το πιο μαγευτικό αλλά και απόκοσμο θέαμα, σε όποιον τυχερό βρίσκεται στον αρκικτό κύκλο.

Το απόκοσμο Βόρειο Σέλας, πιο λαμπερό από ποτέ (φωτογραφίες)-1

Ο ουρανός στην Φινλανδία και τη Νορβηγία λάμπει από τα φώτα του «Aurora borealis» και οι πράσινες, εκτυφλωτικές λάμψεις μοιάζουν με μικρές εκρήξεις φωτός.

Το απόκοσμο Βόρειο Σέλας, πιο λαμπερό από ποτέ (φωτογραφίες)-2

Το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο  λαμβάνει μέρος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης και προκαλείται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως ηλεκτρονίων αλλά και πρωτονίων, προερχόμενα από το διάστημα που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

Το απόκοσμο Βόρειο Σέλας, πιο λαμπερό από ποτέ (φωτογραφίες)-3

Στη λαογραφία των βορείων λαών, το Σέλας συνδέθηκε με υπερφυσικές δυνάμεις και αρχαίες θεότητες.

Οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας τους Ταράνδους τους. Οι Φινλανδοί ότι ήταν Άγγελοι Κυρίου που κυνηγούσαν τους δαίμονες ενώ οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταμάταγαν τα έλκηθρα και μάζευαν τα κουδούνια για να μη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει.

Το απόκοσμο Βόρειο Σέλας, πιο λαμπερό από ποτέ (φωτογραφίες)-4

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή