Θ. Σκουρτόπουλος: «Στην Εθνική χωράνε όλοι»

Θ. Σκουρτόπουλος: «Στην Εθνική χωράνε όλοι»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «δρόμος του μεταξιού» που διήνυσε η εθνική μπάσκετ ανδρών από το Λέστερ μέχρι το Πεκίνο, σε διάστημα 17 μηνών, για την εξασφάλιση της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας (31/8-15/9), μπορεί να είχε τον χαρακτηρισμό της οδύσσειας, λόγω της ολικής αλλαγής της σύνθεσης των παικτών της, αλλά το ταξίδι ήταν ονειρώδες και τα κέρδη είναι μεγαλύτερα και από την τοποθέτηση της ελληνικής ομάδας ως επικεφαλής ομίλου στην τελική φάση. Για έβδομη φορά στην ιστορία της, η Εθνική έγινε… παγκόσμια και το επίτευγμά της λαμβάνει προστιθέμενη αξία, σε σχέση με τις συνθήκες που υπήρξαν. Η ιστορία της Εθνικής γράφτηκε από τους παρόντες και όχι από τους ηχηρούς απόντες, καθώς και από τον Θανάση Σκουρτόπουλο, που δεν είχε λάμψη, αλλά ανάγκασε τους επικριτές εντός του αθλήματος και όσους δεν τον γνώριζαν είτε να αναγνωρίσουν τη συμβολή του με… σιωπή αυτοδιάψευσής τους, είτε να του σφίξουν το χέρι από τη θέση του αντιπάλου.

– Πως σχεδιάστηκε, προγραμματίστηκε και λειτούργησε η Εθνική στη «λυσσαλέα» διαμάχη της Ευρωλίγκας με τη FIBA και το αγωνιστικό «σαμποτάζ» των προκριματικών του Παγκοσμίου;

– Η Ελλάδα, λόγω της διαμάχης που προκάλεσε η Ευρωλίγκα στη διεξαγωγή των προκριματικών, είχε τη μεγαλύτερη ζημιά απ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, αναλογιζόμενοι ποιοι παίκτες θα ήταν στη διάθεση της Εθνικής και σε ποιο ποσοστό επηρέαζαν το παιχνίδι μας σε σχέση μ’ άλλα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Ευρώπης. Σ’ αυτό το σημείο, δείξαμε τον μέγιστο ρεαλισμό και την καλύτερη δυνατή προσαρμογή, δημιουργώντας έγκαιρα μια βάση 15 παικτών που διευρύναμε σταδιακά στους 30 και είχαμε δυο κριτήρια: την αγωνιστική αξία και τον χαρακτήρα του καθενός. Εκανα δύο απαραίτητες εξηγήσεις: πρώτον, κάθε κλήση ισοδυναμούσε και με λόγο τιμής για τους παίκτες. Δεύτερον, κανένας διεθνής δεν επρόκειτο να αδικηθεί ή να ωφεληθεί. Υπερασπίστηκα όλους τους παίκτες που συνεργάσθηκα και τους ευχαριστώ γιατί σ’ αυτό το κομμάτι ομοιογένειας που είχαμε, το ενδυνάμωσαν και οι ίδιοι.

– Ποσοστό προπονητικής συμβολής στην πρόκριση και παρά τα… μουρμουρητά του χώρου για τις δυνατότητες σου, ως πρώτου προπονητή της Εθνικής;

– Δεν οριοθετώ ποσοστό προσωπικής συμβολής στην πρόκριση και δεν ξέρω αν «γέμιζα το μάτι» κάποιων ή όχι. Είναι δικό τους θέμα, όσοι το έκαναν. Ημουν και είμαι σε θέση κρινόμενου, όπως κάθε προπονητής της Εθνικής. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ήμουν εκεί για να βοηθήσω όλα τα παιδιά. Μεγάλη σημασία έχει η διαχείριση της Εθνικής και οι κανονισμοί λειτουργίας που θα τη διέπουν από την αρχική δημΙουργία της. Πρέπει ο ένας να βλέπει τον άλλον, όπως είναι και μόνο αυτό. Κάθε θέμα να συζητιέται και να επιλύεται εντός ομάδας.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

– Η ενσωμάτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, όπως και ο ίδιος δήλωσε δις στο πρόσφατο ολ σταρ αγώνα του ΝΒΑ, «αφαιρεί» την όποια «οροφή» στόχων στο Παγκόσμιο;

– Εχω ήδη σχεδιάσει αρκετά στοιχεία για την υποδοχή του Γιάννη στην Εθνική από τον τρόπο που αγωνίζεται στους Μπακς. Ηταν πάντα μέλος της Εθνικής και ενδιαφερόταν γι’ αυτή και όταν δεν έπαιξε. Στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ δεν αγωνίσθηκε μαζί μας, όχι γιατί δεν το ήθελε ο ίδιος. Ο Γιάννης έχει εξελιχθεί στο ΝΒΑ, πέρα από κάθε προσδοκία. Θέλω να τον αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό της ομαδικής απόδοσης. Στην Εθνική χωράνε όλοι, όσο καλοί παίκτες κι αν είναι ή σταρ. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει καμία… τρικλοποδιά, γιατί η Εθνική έχει την μεγάλη ευκαιρία και πρέπει να πάει απερίσπαστη, ενωμένη και αποφασισμένη στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή