Η «έξυπνη» συσκευή της CityCrop για καλλιέργεια φυτών μέσα στο σπίτι

Η «έξυπνη» συσκευή της CityCrop για καλλιέργεια φυτών μέσα στο σπίτι

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος είπε ότι η καλλιέργεια λαχανικών και βοτάνων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον με το απλό πάτημα ενός κουμπιού; Εάν και η καλλιέργειά τους προϋποθέτει κατά κανόνα την ύπαρξη μικρών ή μεγάλων εκτάσεων καθώς και τις ανάλογες καιρικές συνθήκες, η εφεύρεση της ομάδας της εταιρείας CityCrop κάνει πραγματικότητα αυτό που αγγίζει τα όρια της φαντασίας: την καλλιέργεια λαχανικών, βοτάνων, μικρών φρούτων ακόμα και βρώσιμων λουλουδιών μέσα στο σπίτι μας. «Η συσκευή που έχουμε αναπτύξει, είναι ένα έξυπνος κήπος εσωτερικού χώρου που ταιριάζει σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό περιβάλλον και επιτρέπει στον καθένα, ακόμη και εάν δεν έχει γεωπονικές γνώσεις, να καλλιεργήσει τα δικά του φυτά όλο τον χρόνο», επισημαίνει στην «Κ» ο Χρήστος Ραυτογιάννης, γεωπόνος και ιδρυτής της CityCrop.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η συσκευή που έχει εφεύρει η ομάδα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να καλλιεργήσει έως και 24 γλαστράκια, ενώ η εντολή για την καλλιέργειά τους ενεργοποιείται μέσω της mobile εφαρμογής που έχει επινοήσει η ομάδα. «Η συσκευή συνδέεται στο wi-fi και η καλλιέργεια ξεκινάει με τρία απλά βήματα: ο χρήστης μέσω της εφαρμογής επιλέγει τα φυτά που θα καλλιεργήσει και τα τοποθετεί στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στο πλέγμα που εμφανίζεται στην εφαρμογή με την ονομασία “growing area”. Υστερα, τοποθετεί τις ειδικά σχεδιασμένες κάψουλες –που περιέχουν τους σπόρους– στις αντίστοιχες θέσεις των δίσκων μέσα στη συσκευή και δίνει την εντολή να ξεκινήσει η καλλιέργεια με το πάτημα ενός κουμπιού». Βέβαια, εύλογα κανείς θα διερωτηθεί, πώς μπορούν να αναπτυχθούν τα φυτά επιτυχώς, χωρίς τις αντίστοιχες κλιματικές συνθήκες (θερμοκρασία, ήλιος). Ο κ. Ραυτογιάννης, όμως, απαντά ότι «η καινοτομία της συσκευής CityCrop έγκειται στους προηγμένους αλγορίθμους, οι οποίοι δημιουργούν το κατάλληλο μικροκλίμα για την καλύτερη απόδοση κάθε καλλιέργειας. Με τους κατάλληλους αισθητήρες ελέγχεται η θερμοκρασία, η υγρασία, ο φωτισμός και το pH στο νερό 24 ώρες το 24ωρο». Η συσκευή άλλωστε εξοικονομεί πόρους στον εκάστοτε χρήστη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να καλλιεργεί 3 φορές γρηγορότερα, χρησιμοποιώντας 60% λιγότερο λίπασμα και έως 90% λιγότερο νερό, απ’ ό,τι σε μία συμβατική καλλιέργεια.

H έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Αγγλία, ωστόσο στην Ελλάδα φιλοξενείται το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας. Η CityCrop ξεκίνησε από το πρόγραμμα egg της Εurobank τον Ιούνιο του 2015, το δυναμικό της απαρτίζεται από 15 άτομα, ενώ ήδη έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα της βήματα στην αγορά. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να μπει η συσκευή μας όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους». Μετρώντας μόνο κάποιους μήνες από την ημέρα που άρχισε η παραγωγή του προϊόντος, η ομάδα έχει ήδη πουλήσει συσκευές σε πελάτες από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Ρωσία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες, ενώ τον Μάρτιο του 2019 θα αρχίσουν οι πρώτες αποστολές. Οσο για το κόστος; Η συσκευή βγαίνει σε δύο εκδόσεις: το single model με τιμή περίπου 1.200 και το twin model με τιμή περίπου 1.750 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή