Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους πιο πολυβραβευμένους και αγαπητούς στους συναδέλφους του φωτοειδησεογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, πέθανε έπειτα από μακρά, άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών.

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-1

Αφού εντάχθηκε στο πρακτορείο πριν από 30 και πλέον χρόνια, ο Μπεχράκης κάλυψε συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, ως τον τεράστιο και εξαιρετικά καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ ή την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011.

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-2

Στην επαγγελματική του πορεία, κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά και πολλών ανταγωνιστών του για την ικανότητα και το θάρρος του. Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων.

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-3

«Δείξαμε τι συμβαίνει στον κόσμο και ο κόσμος ενδιαφέρθηκε. Δείχνει πως ανθρωπότητα παραμένει ζωντανή», είχε δηλώσει.

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-4
Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-5

Οι συνάδελφοί του που εργάστηκαν στο πλάι του στο πεδίο τόνισαν πως το Reuters έχασε έναν ταλαντούχο, απόλυτα αφοσιωμένο φωτοειδησεογράφο και δημοσιογράφο.

Αναφερόμενος στη ματιά και το στιλ της δουλειάς του Μπεχράκη, ο βετεράνος φωτοειδησεογράφος του Reuters Γκόραν Τομάσεβιτς σχολίασε ότι για τον εκλιπόντα, πάντα το ζητούμενο «ήταν να αφηγηθεί την ιστορία με όσο πιο άρτιο, καλλιτεχνικό τρόπο ήταν δυνατόν».

«Δεν θα συναντήσετε κανέναν εξίσου αφοσιωμένο, τόσο εστιασμένο, κάποιον που θα θυσίαζε τα πάντα για να καταγράψει την πιο σημαντική εικόνα», πρόσθεσε.

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-6

Αυτή η αφοσίωση του Μπεχράκη, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, ήταν βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς του. Ο φίλος και συνάδελφός του Βασίλης Τριανταφύλλου, που συνεργάστηκε μαζί του τριάντα χρόνια, τον περιγράφει ως «θυελλώδη» τύπο, που δεν σταμάταγε να δουλεύει, μέρα-νύχτα, ενίοτε με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του, για να τραβήξει τη φωτογραφία που ήθελε.

Όταν ο Μπεχράκης δεν ήταν απορροφημένος στη δουλειά του, ήταν θερμός, αστειευόταν, συνάρπαζε τους ανθρώπους γύρω του. Ενίοτε, μπορούσε να είναι παράφορος.

«Ο Γιάννης ήταν από τους καλύτερους φωτοειδησεογράφους της γενιάς του, ήταν παθιασμένος, γεμάτος ζωή, γεμάτος ένταση στη δουλειά του και στη ζωή του», σημείωσε η Ντίνα Κυριακίδου-Κοντίνη, η οποία δουλεύει για το πρακτορείο στις ΗΠΑ. «Οι φωτογραφίες του είναι εκπληκτικές, ορισμένες είναι έργα τέχνης.Όμως ήταν η βαθιά κατανόηση των θεμάτων αυτή που τον έκανε σπουδαίο φωτοειδησεογράφο».

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-7

Αυτό που βρισκόταν πίσω από όλα όσα έκανε ο Μπεχράκης στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν η σπάνια αποφασιστικότητά του να αποκαλύψει στον κόσμο τι συνέβαινε στις εμπόλεμες χώρες και στις χώρες σε κρίση. Πίστευε στη δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αυτή η πεποίθησή του τον ώθησε να δημιουργήσει ένα έργο-παρακαταθήκη που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για πολλά χρόνια μετά τη φυγή του.

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-8

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε», είχε πει συζητώντας για το Πούλιτζερ που πήρε η ομάδα του Ρόιτερς που κάλυψε την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: "δεν γνώριζα"».

Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Ελισάβετ, την κόρη τους Ρεβέκκα και τον γιο του Δημήτρη.

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-9
Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-10
Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-11
Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-12
Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-13
Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-14
Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-15
Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης-16

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή