Όσλο by locals

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Vintage αγορές στην πιο ζωντανή γειτονιά της πόλης, street food από όλο τον κόσμο και σάουνα με θέα στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

BRUNCH ΣΤΟ GRADI

SORLIGATA 40

Τρίτη-Πέμπτη 11.00-00.30,

Παρασκευή-Σάββατο 11.00-00.30,

Κυριακή 11.00-17.00

Μικρό πιάτο: 10 ευρώ

Όσλο by locals-1

Συνδυάστε το brunch στο Gradi με μια βόλτα στη γειτονιά Toyen. (Φωτογραφία: VISITOSLO/Tord Baklund)

Στο Gradi μπορείτε να πάτε για πρωινό, γεύμα, δείπνο ή για ποτό. Εγώ το επισκέπτομαι για brunch και για τη χαλαρή ατμόσφαιρα που έχει τα Σαββατοκύριακα. Δεν παραλείπω ποτέ να παραγγείλω το νόστιμο τοστ με αβοκάντο. Ως χώρος είναι πολύ μίνιμαλ και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το μενού του. Θα διαλέξετε ανάμεσα σε λίγα και μικρά πιάτα, γι’ αυτό ένα αλμυρό κι ένα γλυκό είναι καλός συνδυασμός. Σερβίρουν διάφορα είδη καφέ, δεν έχουν όμως καθόλου τσάι. Εναλλακτικά, φτιάχνουν κάτι ωραία αφεψήματα με τζίντζερ και μέντα. Στο δείπνο κυριαρχούν και πάλι τα μικρά πιάτα. Συνδυάστε το brunch με μια βόλτα στην ανερχόμενη συνοικία Toyen και στους βοτανικούς κήπους που βρίσκονται κοντά.

Sinead Wyer


VELOURIA VINTAGE

THORVALD MEYERS GATE 34

Τηλ. +47-90975191

Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-19.00,

Σάββατο 11.00-18.00,

Κυριακή 12.00-18.00

Όσλο by locals-2

Το Velouria Vintage είναι το πιο ενημερωμένο vintage κατάστημα της πόλης. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Στο Velouria Vintage στην Grünerlοkka, τη ζωντανή γειτονιά στο κέντρο του Όσλο, θα βρείτε τα vintage κομμάτια που έλειπαν από την γκαρνταρόμπα σας. Αναζητήστε από δημιουργίες επώνυμων σχεδιαστών μέχρι Τ-shirts της δεκαετίας του 1990 με στάμπα τη Μίννι Mάους και φωσφοριζέ γράμματα. Η περιπλάνηση στους διαδρόμους του μοιάζει λίγο με κυνήγι χαμένου θησαυρού και κάνει τη μόδα παιχνίδι. Το αντρικό τμήμα είναι μικρότερο, αλλά οι γυναίκες θα βρουν μεγάλη ποικιλία σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ.

Lene Haugerud


ΜΠΑΡ LARDO

MOLLERGATA 38 A

Τηλ. +47 97917477

Δευτέρα-Πέμπτη 17.00-01.00,

Παρασκευή-Σάββατο 16.00-03.00

«Hipster juice» είναι η ονομασία με την οποία συναντάμε όλο και πιο συχνά τα λεγόμενα «φυσικά κρασιά», και το μπαρ Lardo είναι το τέλειο μέρος για να τα δοκιμάσετε. Συμβουλευτείτε τον bartender και παραγγείλτε ένα κρασί πορτοκαλιού ή ένα Pét-Nat (σ.σ. φυσικός αφρώδης οίνος). Αν πεινάτε, συνοδεύστε τη φιάλη της επιλογής σας με κάποιο από τα –λιγοστά–προσφερόμενα πιάτα ή με τα πλατό τυριών /αλλαντικών.

Lene Haugerud


ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟ TIM WENDELBOE

GRUNERS GATE 1

Δευτέρα-Παρασκευή 08.30-18.00,

Σάββατο-Κυριακή 11.00-17.00

Los Pirineos Espresso (250 gr): 16,50 ευρώ

Όσλο by locals-3

Ο καφές από το Tim Wendelboe είναι το τέλειο σουβενίρ από το Όσλο. (Φωτογραφία: Dorothee Brand)

Μη φύγετε από το Όσλο χωρίς να περάσετε από το καφεκοπτείο Tim Wendelboe! Είναι το νούμερο ένα μέρος για καφέ στην πόλη, γνωστό για το φίνο, ελαφρύ καβούρδισμα των κόκκων. Το κατάστημα διαθέτει λίγα καθίσματα, οπότε δύσκολα θα βρείτε θέση. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα η ουρά φτάνει στη γωνία του δρόμου, αλλά θα δείτε ότι άξιζε η αναμονή. Προτείνω να δοκιμάσετε περισσότερες από μία γεύσεις, όπως και να σας κόψουν την ποικιλία της επιλογής σας για το σπίτι. Είναι το τέλειο σουβενίρ.

Lene Haugerud


ΜΠΑΡ OSLO MIKROBRYGGERI

BOGSTADVEIEN 6

Τηλ. +47 22569776

Κυριακή-Πέμπτη 15.00-01.00,

Παρασκευή 12.00-02.30,

Σάββατο 13.00-2.30

Μπίρα: 9,80 ευρώ το ποτήρι

Όσλο by locals-4

Επιλογές βαρελίσιας μπίρας στο Oslo Mikrobryggeri.

Κάποτε το «Oslo Mikro», όπως λέγεται εν συντομία, ήταν το μοναδικό μαγαζί στην πόλη που προσέφερε εναλλακτικές επιλογές σε μπίρα εκτός από την κλασική νορβηγική Anchor Steam. Σερβίρει βαρελίσια μπίρα από το 1989 και ξεχωρίζει για την αυθεντική του ατμόσφαιρα, που θυμίζει παμπ. Ήσυχο τις καθημερινές, πιο ζωντανό τα Σαββατοκύριακα, αλλά πάντα με μια ανεπιτήδευτη φιλικότητα, το Oslo Mikrobryggeri είναι μια μικρή όαση στην αρκετά εξεζητημένη πλέον νυχτερινή ζωή του Όσλο. Μπορείτε να παίξετε και βελάκια, αλλά έχετε υπόψη ότι είναι πιθανό να αναμετρηθείτε με κάποιους από τους καλύτερους παίκτες όλης της Νορβηγίας.

Glen Wells


ΚΑΦΕ LAUNDROMAT

UNDERHAUGSVEIEN 2

Τηλ. +47 21383629

Δευτέρα-Παρασκευή 07.00-01.00,

Σάββατο-Κυριακή 10.00-01.00

Σούπα ημέρας: 12 ευρώ

Το Café Laundromat αλλάζει τέμπο κάθε ώρα της ημέρας, διατηρεί όμως τον χίπστερ χαρακτήρα του. Μπορείτε να καθίσετε για δουλειά με το laptop, να οργανώσετε μια συνάντηση με συνεργάτες ή φίλους ή απλώς να… πλύνετε τα ρούχα σας. Ο χώρος είναι μεγάλος και μπορεί να επιλέξει κανείς την ησυχία και την ιδιωτικότητα του παταριού ή να αναμειχθεί με τα πλήθη του ισογείου. Έχει εκπληκτικές μπίρες και το μενού του είναι πλούσιο σε συνοδευτικά πιάτα. Οι γεύσεις του δεν είναι οι κλασικές νορβηγικές, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλές.

Glen Wells


ΠΟΤΑΜΟΣ AKERSELVA

WALDEMAR THRANES GATE 77

Δωρεάν

Aγαπημένη μου συνήθεια είναι ο περίπατος στις όχθες του ποταμού Akerselva, ο οποίος πηγάζει από τη λίμνη Maridalsvannet, διασχίζει το κέντρο της πόλης και καταλήγει στο φιορδ δίπλα στη Λυρική Σκηνή. Όλη η διαδρομή είναι γύρω στα 8 χλμ. Παλαιότερα, το ποτάμι αξιοποιούνταν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που τροφοδοτούσε μύλους και εργοστάσια. Σήμερα είναι ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου, με σημεία κατάλληλα για κολύμπι και πικνίκ με φίλους. Μερικά από τα μέρη που αγαπώ περισσότερο στην πόλη βρίσκονται στην περιοχή αυτή, όπως ο καταρράκτης Mollefoscen και το καλοκαιρινό καφέ Manefisken. Λίγο πιο κάτω, βρείτε την «Κυριακάτικη αγορά του Bla» (κάθε Κυριακή, 12.00-17.00).

Elin Reitehaug


ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ VIPPA

AKERHUSSTRANDA 25

Τηλ. +47 91728043

Πέμπτη-Σάββατο 12.00-21.00,

Κυριακή 12.00-20.00

Μια αποθήκη ζάχαρης στο λιμάνι του Όσλο έχει μετατραπεί σε γαστρονομικό σημείο συνάντησης: η Vippa είναι μια αγορά street food με δεκάδες καντίνες, που καταλαμβάνει 1.000 τ.μ., έχει ωραία ρουστίκ ατμόσφαιρα και προσφέρει γεύσεις από όλο τον κόσμο με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα. Θα βρείτε dumplings, φαλάφελ, λουκάνικα, noodles, ενώ όλοι σχεδόν οι πάγκοι έχουν vegan μενού. Η ταυτότητά της συνεχώς εξελίσσεται, με στόχο να λειτουργεί και ως εκπαιδευτικό κέντρο με θέμα το φαγητό. Στην ταράτσα θα φτιαχτεί σύντομα ένας μικρός κήπος, που ελπίζουν να αποτελέσει έμπνευση για τη δημιουργία κι άλλων «πράσινων» projects.

Elin Reitehaug


ΠΛΩΤΗ ΣΑΟΥΝΑ SORENGAS BADSTUE

LANGKAIA

Δευτέρα-Τρίτη 07.00-09.00 και 16.00-19.00,

Τετάρτη 16.00-19.00,

Πέμπτη 07.00-09.00,

Σάββατο 08.00-10.00

Δύο ώρες στη σάουνα Maken: από 102 ευρώ

Όσλο by locals-5

Η σάουνα Maken, με φόντο το εμβληματικό κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. (Φωτογραφία: Einar Aslaksen)

Πού μπορείτε να κάνετε σάουνα και να έχετε θέα το επιβλητικό κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής; Μόνο στο Όσλο! Για την ακρίβεια, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο σάουνες: την παλιότερη Maken και την καινούργια Skarven. Την πρώτη, μάλιστα, την έφτιαξαν κάποιοι κάτοικοι αξιοποιώντας κομμάτια ξύλου που βρήκαν εδώ κι εκεί. Σας περιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες που κάθε σάουνα υπόσχεται και αρκετά ξύλα για να τις ανατροφοδοτείτε συχνά. Δύο κρύα ντους ενδιάμεσα θα ολοκληρώσουν την αναζωογονητική εμπειρία. Χωράει μέχρι 12 άτομα και υπάρχει η δυνατότητα online κράτησης.

Sinead Wyer

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή