Aφαίρεση υπηκοότητας σε Γερμανούς μαχητές ISIS

Aφαίρεση υπηκοότητας σε Γερμανούς μαχητές ISIS

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν στην αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από άτομα που πολεμούν στο πλευρό του ISIS, υπό δύο όρους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζιντόιτσε», οι όροι είναι να διαθέτουν τα άτομα αυτά δεύτερο διαβατήριο και να είναι ενήλικα. Επίσης, ο σχετικός νόμος δεν θα έχει αναδρομική ισχύ αλλά θα αφορά όσους τυχόν πολεμήσουν στις τάξεις της οργάνωσης τζιχαντιστών από εδώ και στο εξής.

Μετά την κατάρρευση του αυτοαποκαλούμενου «χαλιφάτου» στη Συρία, εκατοντάδες μέλη του ISIS που κατάγονται από ευρωπαϊκές χώρες φυλακίστηκαν από τις συμμαχικές προς τις ΗΠΑ κουρδικές πολιτοφυλακές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απειλεί ότι οι κρατούμενοι αυτοί θα απελευθερωθούν αν η Ευρώπη δεν συμφωνήσει να τους δεχθεί και να τους δικάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Οποιος πηγαίνει σε μια τρομοκρατική οργάνωση ενώ διαθέτει δύο διαβατήρια, πρέπει να ξέρει ότι έτσι χάνει το γερμανικό – και ως εκ τούτου τη δυνατότητα να επιστρέψει στη Γερμανία», δήλωσε η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Το γερμανικό σύνταγμα απαγορεύει την αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας, εκτός αν το εν λόγω άτομο διαθέτει δεύτερη υπηκοότητα. Το μέτρο περιλαμβάνεται στη συμφωνία συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή