Υγιής αντίδραση το «φρένο» στο ράλι των τραπεζικών μετοχών

Υγιής αντίδραση το «φρένο» στο ράλι των τραπεζικών μετοχών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο «πάτησε» το τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο, το οποίο είχε ωθήσει τις μετοχές των συστημικών τραπεζών από 23% έως και 116% τον Φεβρουάριο, με τους επενδυτές, οι οποίοι πόνταραν στην αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody’s και στη δεύτερη μεταμνημονιακή έξοδο της χώρας στις αγορές, να προχωρούν σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η διόρθωση ήταν αναμενόμενη και «υγιής», ενώ δεν συνοδεύτηκε με εκτόξευση του τζίρου, κάτι που αποτελεί θετικό σημάδι για το μομέντουμ της αγοράς.

Οπως επισημαίνει η HSBC σε έκθεσή της, οι οδηγοί πίσω από τη σημαντική ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου το προηγούμενο διάστημα είναι δύο: (1) οι ελπίδες που συνδέονται με τις καλύτερες μακροοικονομικές προοπτικές, τις καλύτερες δημοσιονομικές προοπτικές, τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2032 και το μεγάλο cash buffer, και (2) τα σχέδια για την περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως στους καταλύτες που ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των επενδυτών είναι και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στα τέλη Ιανουαρίου και η προσδοκία για νέα έξοδο με 10ετές ομόλογο, τα «στοιχήματα» για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω των αλλαγών στις σταθμίσεις των δεικτών της MSCI καθώς και η προσδοκία για πρόωρες εκλογές με αλλαγή κυβέρνησης φιλικής προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής του ράλι του Φεβρουαρίου ήταν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (+115,8%) και ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα στο +62,7%, η Alpha Βank στο +42% και η Eurobank στο +23%. Η υποαπόδοση της Eurobank σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάκαμψή της είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2018, όταν ανακοίνωσε το deal με την Grivalia.

Οπως σημειώνει η HSBC, οι ανησυχίες της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες είναι υπερβολικές. Η μείωση της αξίας συναλλαγών «μεταφράζεται» συχνά ως περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέσοι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σχετικά σταθεροί τον τελευταίο χρόνο, αναφέρει. Η βρετανική τράπεζα τέλος τονίζει πως «βλέπει» θετικές μακροοικονομικές προοπτικές, εφικτούς στόχους μείωσης των NPEs και βελτίωση των τάσεων στο επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή