Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ θωρακίζει το Β. Αιγαίο

Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ θωρακίζει το Β. Αιγαίο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη Λέσβο τον Ιούνιο του 2017, ο οποίος άφησε πίσω του μία νεκρή και κατεστραμμένα δεκάδες κτίσματα, κυρίως στη Βρίσα, λειτουργεί ως μόνιμη υπόμνηση στους κατοίκους και στους φορείς του νησιού αλλά και συνολικά των νησιών του Βορείου Αιγαίου για την ανάγκη οργανωμένης πρόληψης απέναντι στην απειλή του εγκέλαδου. Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, μια πρωτόγνωρη για την περιοχή άσκηση επί χάρτου, με αντικείμενο τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 70 εκπροσώπων φορέων, οργανισμών, αρχών και εθελοντικών οργανώσεων, ενώ με τηλεδιάσκεψη συνδέθηκαν και τοποθετήθηκαν όλα τα νησιά.

«Χρησιμοποιεί ό,τι πιο καινούριο υπάρχει από ολοκληρωμένα τεχνολογικά και πληροφοριακά συστήματα», εξηγεί ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στην «Κ» για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, με κύριο δικαιούχο της πράξης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Β. Αιγαίου, ενώ συμμετέχουν ως εταίροι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Δύναμη Πολιτικής Αμυνας της Κύπρου.

Ο κ. Λέκκας στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο ιστορικό των φυσικών καταστροφών και κρίσεων στο Β. Αιγαίο, με έμφαση στην περίπτωση της σεισμοπαθούς Βρίσας, και στη χρήση από την επιστημονική του ομάδα σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που επέτρεψαν μια εις βάθος αποτύπωση του σεισμικού φαινομένου.

Τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές, είπε χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, «δεν μπορούμε να τον μηδενίσουμε, μπορούμε όμως με κατάλληλη προετοιμασία, με συνεχείς ασκήσεις να μειώσουμε τις συνέπειες από την πληθώρα των φυσικών καταστροφών, που τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά συμβαίνουν».

Ο γενικότερος στόχος του ΑΙΓΙΣ είναι η ανθεκτικότητα των περιοχών του Βορείου Αιγαίου και της Κύπρου στις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και η επιτυχής αντιμετώπιση των ανθρωπογενών και κοινωνικών κρίσεων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης ενός πρότυπου «Ευφυούς Συστήματος» καταγραφής και σχεδιασμού, που θα περιλαμβάνει: Προετοιμασία και ετοιμότητα των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, αξιοποίηση πόρων και μέσων, βελτίωση χρόνου λήψης αποφάσεων, αποκατάσταση υποδομών και λειτουργιών, βελτίωση χρόνου και τρόπου καταγραφής και εκτίμησης ζημιών.

Από την πλευρά του ο καθηγητής, πρόεδρος του νέου μεταπτυχιακού για τους φυσικούς κινδύνους και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκος Ζούρος επεσήμανε: «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επιχειρεί τη διάχυση της πληροφορίας στη σωστή κατεύθυνση ώστε να αγγίξει την κοινωνία. Θεωρώ ότι ακριβώς λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζει ο διασπασμένος γεωγραφικά χώρος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι κρίσιμο να αναπτύξουμε συνέργειες για το καλύτερο επιχειρησιακό πλαίσιο όλων των φορέων ώστε να είναι αποτελεσματικοί στην παρέμβασή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή