«Γραμμή» ανταλλαγής νομισμάτων ΕΚΤ – Τράπεζας της Αγγλίας

«Γραμμή» ανταλλαγής νομισμάτων ΕΚΤ – Τράπεζας της Αγγλίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παροχή δανείων σε ευρώ στις βρετανικές τράπεζες από την επόμενη εβδομάδα προσφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας ως δικλίδα ασφαλείας στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit, ενεργοποιώντας γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων (swap) με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απομένουν πια 23 ημέρες έως τις 29 Μαρτίου, που είναι η επίσημη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., χωρίς να έχει καταλήξει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες σε εναλλακτική συμφωνία για τη μετά Brexit εποχή.

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής (FPC), η οποία δημιουργήθηκε μετά την κρίση του 2008 και λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της Τράπεζας της Αγγλίας, είχε προειδοποιήσει στις 26 Φεβρουαρίου πως αναμένονται «σημαντικές αναταράξεις στις αγορές» εάν γίνει ένα σκληρό Brexit, προτρέποντας στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Στην επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας τονίζεται, επίσης, πως η ενεργοποίηση της γραμμής ανταλλαγής νομισμάτων όχι μόνο σε ευρώ αλλά σε όλα τα υπόλοιπα ισχυρά νομίσματα είναι ένα «προληπτικό βήμα», για να διασφαλιστεί η ρευστότητα του βρετανικού τραπεζικού συστήματος.

Σε ετοιμότητα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε, από την πλευρά της, πως θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για την ανταλλαγή ευρώ με στερλίνες με την ενεργοποίηση της γραμμής swap κατόπιν κοινής απόφασης με την Τράπεζα της Αγγλίας. Πρόσθεσε, δε, ως μέρος της συμφωνίας με την Τράπεζα της Αγγλίας, το ευρωσύστημα θα μπορεί να δανείζει στερλίνες στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης εάν κριθεί κάτι τέτοιο αναγκαίο.

Αυτές οι δικλίδες ασφαλείας δημιουργήθηκαν για να μην υπάρξει έλλειψη ρευστότητας στις τραπεζικές συναλλαγές μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Εκείνη την περίοδο, δηλαδή προ δεκαετίας, υιοθετήθηκαν πρωτοφανή μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας. Τέλη Οκτωβρίου του 2013, η Τράπεζα της Αγγλίας μαζί με τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας συμφώνησαν να μην καταργήσουν, αλλά να διατηρήσουν αδρανείς τις διμερείς γραμμές swap σε στερλίνες, ευρώ, δολάρια, γιεν και ελβετικό φράγκο που είχαν ανοίξει εν μέσω της κρίσης με σκοπό να μην υπάρξει ξανά έλλειψη ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε πολιτικό επίπεδο επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για τις συνθήκες του Brexit, με το Εργατικό Κόμμα να προτείνει ακόμη και τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να μην έχουν ολοκληρωθεί στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Bloomberg. Στο ειδησεογραφικό κανάλι Sky News, οι επικεφαλής της ιαπωνικής Toyota και της γερμανικής BMW δήλωσαν πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς εναλλακτική συμφωνία θέτει υπό αμφισβήτηση τις εργοστασιακές μονάδες που διαθέτουν στη Βρετανία.

Τα εμπόδια

Σε ό,τι αφορά τον χρηματοοικονομικό τομέα, τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες στο Σίτι του Λονδίνου έχουν φροντίσει να ανοίξουν παραρτήματα σε άλλες χώρες–μέλη της Ε.Ε. για να διατηρήσουν την ελεύθερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου. Αλλά αναμένεται να υπάρξουν εμπόδια στην πρόσβαση που είχαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες εάν δεν υπάρξει εναλλακτική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τη μετά Brexit εποχή. Σύμφωνα με την Washington Post, ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται σε ένα σκληρό Brexit είναι τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί στο Σίτι του Λονδίνου από τράπεζες της Ε.Ε. Στο χειρότερο σενάριο, εάν δεν ληφθούν μέτρα από τις αρμόδιες αρχές, μπορεί να χρειαστεί να επανεκδώσουν τα ομόλογα αυτά κάτω από διαφορετικούς όρους, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή