«Επίδομα πολίτη» σε 2,7 εκατ. Ιταλούς από την κυβέρνηση

«Επίδομα πολίτη» σε 2,7 εκατ. Ιταλούς από την κυβέρνηση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Το «επίδομα πολίτη», μία από τις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις του Κινήματος 5 Αστέρων, είναι από χθες γεγονός για τους πρώτους δικαιούχους. Περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να λαμβάνουν σε μηνιαία βάση το επίδομα αυτό, το οποίο συνολικά θα κοστίσει στον ιταλικό προϋπολογισμό περίπου 7 δισ. ευρώ.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχει θετική επίδραση στην εσωτερική ζήτηση», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αποτέλεσε επί μήνες αντικείμενο διαφωνιών της Ρώμης με τις Βρυξέλλες.

Το επίδομα, με τη μορφή προπληρωμένων καρτών για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και την εξόφληση ενοικίων και λογαριασμών κοινής ωφελείας, ανέρχεται σε 280 ευρώ μηνιαίως και χορηγείται σε νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 780 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος που είναι σε θέση να εργαστούν, εγγράφονται σε πρόγραμμα αναζήτησης εργασίας και επαγγελματικής κατάρτισης.

«Είναι τόσο καλό, θα μου δώσει λίγο περιθώριο να φθάνω ώς το τέλος του μήνα», είπε η 36χρονη Σβετλάνα Γκέρα, χήρα από την Ουκρανία που ζει 19 χρόνια στην Ιταλία. Ο 66χρονος άνεργος μηχανικός αυτοκινήτων Τζουζέπε Καλαφιόρε ήταν επίσης μεταξύ αυτών που προσήλθαν χθες στο τοπικό γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών, στα νότια της ιταλικής πρωτεύουσας. «Ηρθα να δω αν το δικαιούμαι, γιατί θα ήταν μεγάλη βοήθεια μέχρι να βγω του χρόνου στη σύνταξη», είπε.

Παρά το παραπλανητικό όνομα, το επίδομα δεν αφορά όλους τους πολίτες, ούτε καν όλους όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι οποίοι υπολογίζονται σε 5 εκατομμύρια. Η στασιμότητα της ιταλικής οικονομίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει οδηγήσει σε τριπλασιασμό της φτώχειας, όπως αυτή μετριέται από την ιταλική στατιστική υπηρεσία ISTAT.

«Επιτέλους, το κράτος φροντίζει τους αόρατους. Αυτούς που βρίσκονταν στο περιθώριο και έμεναν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή