Ναρκωτικό των πάρτι σε σπρέι θεραπεύει άμεσα την κατάθλιψη

Ναρκωτικό των πάρτι σε σπρέι θεραπεύει άμεσα την κατάθλιψη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το αγαπημένο ναρκωτικό των «ρέιβ πάρτι», την κεταμίνη γνωστή και ως «Σπέσιαλ Κέι», αξιοποίησε η φαρμακευτική εταιρεία Johnson&Johnson για να δημιουργήσει ρινικό σπρέι με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες για ασθενείς, οι οποίοι δεν αντιδρούν σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Η εταιρεία προειδοποιεί, όμως, ότι το νέο ρινικό σπρέι μπορεί να τύχει κατάχρησης από τοξικομανείς. Η έγκριση του ρινικού σπρέι από την αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων σηματοδοτεί την πρώτη χορήγηση άδειας για αντικαταθλιπτικό φάρμακο τα τελευταία 30 χρόνια, ενισχύοντας τις ελπίδες αντιμετώπισης της κατάθλιψης χάρη στην ταχεία δράση του. Η δραστική ουσία Esketamine θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Spravato, που περιέχει το αναισθητικό κεταμίνη. Σε μία προσπάθεια να προληφθεί η κατάχρηση του φαρμάκου, οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν χρήση στο ιατρείο του ψυχιάτρου τους και δεν θα μπορούν να πάρουν το ρινικό σπρέι στο σπίτι τους.

Τα ευρέως διαδεδομένα αντικαταθλιπτικά, όπως το Prozac, επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη. Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά, όμως, απαιτούν τέσσερις εβδομάδες για να δράσουν, ενώ ποσοστό 30% με 40% των ασθενών αποδεικνύονται ανθεκτικοί σε αυτά. «Το Spravato έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τη μέθοδο αντιμετώπισης της βαριάς κατάθλιψης, προσφέροντας ελπίδες στο σημαντικό ποσοστό ασθενών, οι οποίοι δεν αντιδρούν στα συμβατικά αντικαταθλιπτικά», λέει ο Ματάι Μάμεν, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της J&J.

Το Spravato ενδέχεται να αποδειχθεί σωτήριο, όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τη φαρμακευτική θυγατρική της J&J, Janssen, η οποία αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό στα σκευάσματά της για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας από φθηνά βιοϊσοδύναμα.

Η συσκευασία του Spravato φέρει αυστηρή προειδοποίηση για τον κίνδυνο νάρκωσης και τις πιθανότητες κατάχρησης του φαρμάκου, καθώς και για την πιθανότητα εμφάνισης αυτοκτονικού ιδεασμού μετά τη χρήση του. Η δραστική ουσία απορροφάται από τα τοιχώματα της ρινικής κοιλότητας και εισέρχεται έτσι στο αίμα. Για να είναι αποτελεσματικό, το φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται μαζί με νέο αντικαταθλιπτικό χάπι.

Κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών, το Spravato αποδείχθηκε κατάλληλο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης 24 ώρες μετά την πρώτη του χορήγηση. Η αμερικανική υπηρεσία FDA ενέκρινε τη δραστική ουσία, ύστερα από ενδελεχή μελέτη, κρίνοντας ότι τα οφέλη της υπερτερούν έναντι των κινδύνων. Τα μέλη της επιτροπής της FDA υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι η συχνή χρήση μπορεί να επιφέρει νάρκωση και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η κατάθλιψη εμφανίζεται εξαιτίας βλαβών στα κύτταρα των συνάψεων των νεύρων σε περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη διάθεση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή