Ενα σπίτι για τη σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Ενα σπίτι για τη σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους, μια πολύ καλή είδηση για τον χώρο της τέχνης γενικά, αλλά και για την Αθήνα ειδικότερα, που περιμένει τόσο καιρό να αποκτήσει ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης με διεθνή εμβέλεια. Αναγγέλθηκε χθες σε μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου η ημερομηνία που θα διαβούμε την είσοδο στο επιβλητικό κτίριο της οδού Ερατοσθένους 13, το οποίο θα στεγάσει το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με μία σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019.

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας από τη Φλερέτ Καραδόντη, ανιψιά του ζεύγους Γουλανδρή και διευθύντρια του Ιδρύματος, προκάλεσε συγκίνηση στην ίδια και χειροκροτήματα στην αίθουσα. Πρόκειται για την αίσια κατάληξη μιας ιστορίας 27 χρόνων. Ας θυμηθούμε ότι τα πρώτα σχέδια του μουσείου ανακοινώθηκαν το 1992, και η πόλη, πολύ πριν αποκτήσει δημόσια κτίρια σπουδαίων αρχιτεκτόνων σαν αυτό τον Ρέντζο Πιάνο στο ΚΠΙΣΝ, ήλπιζε σε ένα μουσείο με την υπογραφή του Ι. Μ. Πέι. Εκτοτε, το εγχείρημα αντιμετώπισε πλήθος αντιξοοτήτων, ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα – τα αρχικά σχέδια της ανέγερσης αφορούσαν οικόπεδα που θα παραχωρούσε το ελληνικό Δημόσιο, αλλά η συνέργεια δεν ευοδώθηκε. Ομως, η δημιουργία ενός μουσείου που θα έδινε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να δουν από κοντά αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης μέσα στην ίδια τους την πόλη, συνέχιζε να αποτελεί όνειρο ζωής για το ζεύγος Γουλανδρή. Τώρα, καθώς πλέον μεσολαβούν λίγοι μήνες μέχρι τα εγκαίνια, αλλά ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή έχουν φύγει από τη ζωή, η συγκίνηση της Φλερέτ Καραδόντη και του Κυριάκου Κουτσομάλλη, διευθυντή του μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Ανδρου, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Το νέο μουσείο, που θα ονομάζεται «Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή», στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο ακίνητο που προήλθε από τη συνδιαλλαγή ενός διατηρητέου μεσοπολεμικού κτίσματος και μιας σύγχρονης προσθήκης. Η επιλογή του σημείου έγινε με κριτήριο την επιθυμία των ιδρυτών να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο εντός του πολιτιστικού άξονα της Αθήνας που περικλείει τα μεγάλα μουσεία της πόλης, και σε σημείο εύκολα προσβάσιμο.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουτσομάλλης, «σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους –μικρούς και μεγάλους, φτωχούς και πλούσιους, μυημένους και αμύητους–, που θα έχει ως πρόσημο την κοινωνική “ανεξιθρησκία”». Στο μουσείο, που έχει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. και εκτείνεται σε 11 ορόφους, θα εκτεθούν σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της νεότερης και σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτοπορίας όπως Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ, Ντεγκά, Ροντέν, Τουλούζ-Λοτρέκ, Μπονάρ, Πικάσο, Μπρακ, Λεζέ, Μιρό, Τζακομέτι, Μπαλτίς κ.ά., καθώς και έργα διακεκριμένων ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης κ.ά. Επίσης, θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενταγμένων στην εκθεσιακή πολιτική με την οποία το Ιδρυμα δραστηριοποιείται τα τελευταία 35 χρόνια. Στους υπόλοιπους χώρους θα λειτουργήσουν το πωλητήριο και το café-restaurant του μουσείου, βιβλιοθήκη τέχνης, παιδικό εργαστήριο, καθώς και ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο, 190 θέσεων. Το έργο περιλαμβάνει και την αναμόρφωση της πλατείας Αγ. Σπυρίδωνα που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή προς τον Δήμο Αθηναίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή