Διατάξεις με «άρωμα» εθνικών εκλογών στο ν/σ του ΥΠΕΣ

Διατάξεις με «άρωμα» εθνικών εκλογών στο ν/σ του ΥΠΕΣ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στον «Καλλικράτη» και θέσπιση ποσόστωσης 40% των γυναικών στα ψηφοδέλτια, ρυθμίσεις για την πολιτογράφηση ομογενών που προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και την κτήση ιθαγένειας απο παιδιά Ρομά, ρυθμίσεις για την Ισότητα των Φύλων, καθώς και διατάξεις με «άρωμα εκλογών», όπως αυτή που προβλέπει τη σύσταση Εθνικού Εκλογικού Δικτύου, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ως προς την ποσόστωση, στις εθνικές εκλογές οι γυναίκες θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 40% του συνολικού αριθμού των υποψήφιων βουλευτών κάθε κόμματος ανά εκλογική Περιφέρεια.

Ως προς τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, ο αριθμός των υποψηφίων μπορεί να είναι μεγαλύτερος έως 50% σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εδρών, ενώ ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων ανά φύλο θα πρέπει να ανέρχεται σε 40% τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψήφιων συμβούλων του οικείου συνδυασμού.

Ως προς τη σύσταση του Εθνικού Εκλογικού Δικτύου, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτό θα λειτουργεί εντός του ΥΠΕΣ ως ενιαίο κέντρο συντονισμού για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου και των λοιπών τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας στις εθνικής εμβέλειας εκλογικές διαδικασίες και τις υποδομές και τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων που είναι αρμόδιοι για τη διεξαγωγή τους. Στις διατάξεις προβλέπεται ότι η ίδρυση του Δικτύου και των επιμέρους υπηρεσιών του θα γίνει εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του ν/σ.

Αναφορά γίνεται και στις εκλογικές δαπάνες στις βουλευτικές εκλογές. Με διάταξη προβλέπεται ότι «το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας στις βουλευτικές εκλογές καθορίζεται στο ύψος που ισχύει κάθε φορά για τους υποψήφιους βουλευτές της Α΄ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθορίζεται στο ύψος που ισχύει κάθε φορά για τους υποψήφιους βουλευτές στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας».

Στα ζητήματα ιθαγένειας, όπως είχε προαναγγελθεί, για τη χορήγησή της θεσπίζεται διαδικασία τεστ, ενώ προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία άνω του 80%.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε ομογενείς που προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και κατοικούν σε αυτές να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Ελληνική ιθαγένεια, με απλή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, μπορεί να δοθεί και σε ομογενείς από τις ίδιες χώρες που έχουν εισέλθει νόμιμα και διαμένουν στη χώρα μας.

Δυνατότητα πολιτογράφησης δίνεται και στους Ρομά με μακρά ιστορική παρουσία στην Ελλάδα, για τους οποίους έχει συνταχθεί ληξιαρχική πράξη γέννησης και δεν είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγιο δήμου της χώρας, λόγω μη δημοτολόγησης τουλάχιστον ενός εκ των δύο γονέων τους. Η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να ζητήσει την κτήση ελληνικής ιθαγένειας ως ανιθαγενής γεννημένος σε ελληνικό έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή