Μια αρνητική απόφαση θα στείλει ένα πολύ κακό μήνυμα στο εξωτερικό

Μια αρνητική απόφαση θα στείλει ένα πολύ κακό μήνυμα στο εξωτερικό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματική θεωρεί ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης ότι θα είναι μια ενδεχόμενη «αστοχία» τη Δευτέρα στο Eurogroup όσον αφορά την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ των SMPs και ΑNFAs. Μιλώντας στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επί της τριμηνιαίας έκθεσης για το δ΄ τρίμηνο του 2018 του γραφείου, ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει τρία προβλήματα: Πρώτον, θα στερήσει το ελληνικό Δημόσιο από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Δεύτερον, και πιο σημαντικό, είναι ότι θα σταλεί ένα πολύ κακό μήνυμα για την πορεία της χώρας, καθώς θα σχηματίσει κάποιος την εντύπωση ότι μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα λοξοδρομεί. Τρίτον, θα σημαίνει ότι δεν εφαρμόστηκαν κάποιες μεταρρυθμίσεις που είναι ουσιαστικές για το ελληνικό κράτος, όπως οι προσλήψεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Δύο κριτήρια είπε, εξάλλου, ο κ. Κουτεντάκης ότι πρέπει να εξασφαλίζει το σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ένα από τα κρίσιμα θέματα και για την απόφαση του Eurogroup. Πρώτον, να διαχωρίζει αποτελεσματικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από τους υπόλοιπους.

Δεύτερον, δεν θα πρέπει να προκαλέσει κανένα δημοσιονομικό ρίσκο σε ό,τι αφορά εγγυήσεις ή αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών. Μιλώντας για τα ρίσκα της οικονομίας, ο επικεφαλής του γραφείου ανέφερε ως σοβαρό κίνδυνο τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών. «Θεωρούμε πως είναι επικίνδυνο για τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτή τη διαδικασία και σε ποιο σημείο τελικά θα καταλήξει. Δεν αντιλαμβανόμαστε ποιο είναι το κριτήριο δικαίωσης και μη δικαίωσης κάποιων που διεκδικούν αναδρομικά», τόνισε ο κ. Κουτεντάκης.

Ο επικεφαλής του γραφείου εκτίμησε, τέλος, ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία. Είπε συγκεκριμένα: «Ηταν μεγάλη η αναθεώρηση προς τα κάτω που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία της έκθεση, από 1,9% σε 1,3%. Δηλαδή, 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Χθες, έβγαλε και ο ΟΟΣΑ κάποια αναθεωρημένη πρόβλεψη προς τα κάτω για την Ευρωζώνη. Θεωρούμε ότι αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει μια αρνητική επίπτωση στην ελληνική οικονομία, την οποία δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε».

Γενικότερα, ο κ. Κουτεντάκης προσγείωσε τις εκτιμήσεις ότι η χώρα οδεύει με βήμα ταχύ στην κανονικότητα, λέγοντας ότι θα περάσουν χρόνια για να αποκατασταθεί η ζημιά που υπέστη από την κρίση. Το σημαντικό, είπε, είναι να κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή