Μειώνονται οι πιθανότητες εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ

Μειώνονται οι πιθανότητες εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απομακρύνεται η πιθανότητα εκταμίευσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς το Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να αποφασίσει, στον βαθμό που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε χθες σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Παρόλο που η εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου δεν είναι ένα ποσό που χρειάζεται άμεσα η Ελλάδα, η καθυστέρηση της εκταμίευσης εξαιτίας της ολιγωρίας της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι θετικό μήνυμα προς τις αγορές για την πορεία της οικονομίας, τη στιγμή που η χώρα επιδιώκει όλο και περισσότερο να αποδείξει ότι επιστρέφει στην κανονικότητα ιδιαίτερα μετά την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα, θα βασιστεί στο κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι «η έκθεση της Επιτροπής δείχνει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα, υπάρχουν μερικές μέρες ακόμα, θα δούμε τη Δευτέρα πού θα έχουμε φτάσει».

Το βασικό θέμα που παραμένει ανοικτό δεν είναι άλλο από τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς μέχρι και χθες δεν υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς. «Είναι πολύ νωρίς για να πω τελειωτικά ότι δεν θα υπάρξει καμία απόφαση, αλλά το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό ότι δεν θα υπάρξει», είπε χθες ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τη συμφωνία στο διάδοχο νομοσχέδιο του νόμου Κατσέλη, οι εκπρόσωποι των θεσμών τη βάζουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους, καθώς ο νόμος που θα αποφασιστεί επηρεάζει άμεσα τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, περίπου 45%, ποσοστό το οποίο πρέπει να μειωθεί δραστικά στο επόμενο διάστημα. Οι ίδιοι τονίζουν ότι το νέο νομοσχέδιο είναι απαραίτητο να έχει μια φόρμουλα που θα προστατεύει τους οικονομικά ευάλωτους, αλλά δεν θα μπορεί να λειτουργεί υπέρ των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Την ανησυχία επίσης των θεσμών για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας εξέφρασε ο αξιωματούχος, εστιάζοντας στις πρόσφατες αυξήσεις που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση ως προς τον κατώτατο μισθό, τις οποίες χαρακτήρισε «υψηλές». Ο ίδιος επισήμανε πως είναι αμφίβολο κατά πόσον τέτοιες αυξήσεις μπορούν να μειώσουν την ανεργία. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε χθες πως «αν μέχρι τη Δευτέρα υπάρξουν πολλά κενά, οι υπουργοί θα κρατήσουν την απόφαση για αργότερα». Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε, τέλος, ότι δεν πρόκειται να συγκληθεί Euroworking Group πριν από το Εurogroup της Δευτέρας για το ελληνικό ζήτημα, «παρά μόνον αν υπάρχουν πάρα πολύ ισχυρές ενδείξεις πολύ σημαντικής προόδου στα ανοικτά θέματα».

Καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για την εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή της τελευταίας στιγμής η απόφαση για την εκταμίευση θα μπορούσε να ληφθεί «τον Απρίλιο στο άτυπο Εurogroup στο Βουκουρέστι».

Δεδομένου ότι πρόκειται για εκταμίευση, μια σειρά από ευρωπαϊκά Κοινοβούλια θα κληθούν να δώσουν το πράσινο φως μετά την πρωταρχική έγκριση του Eurogroup. Αξιωματούχοι επισημαίνουν στην «Κ» την παράμετρο των ευρωεκλογών. Δηλαδή, όσο πλησιάζει η απόφαση του Eurogroup στον χρόνο των ευρωεκλογών τόσο η απόφαση αποκτά πολιτική χροιά και μειώνονται τα περιθώρια οποιασδήποτε ευελιξίας, κάτι που πρέπει να λάβει υπ’ όψιν η ελληνική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή