Φύλαξη με «νεκρούς» ασυρμάτους

Φύλαξη με «νεκρούς» ασυρμάτους

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ασύρματοι των αστυνομικών που εκτελούν υπηρεσία σε ευαίσθητους στόχους, όπως για παράδειγμα η Πρεσβεία των ΗΠΑ, το Εφετείο της Αθήνας και το Μέγαρο Μαξίμου, δεν λειτουργούν καθόλου ή λειτουργούν με διακοπές. Αυτό επισημαίνεται σε επίσημες αναφορές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Το περιεχόμενό τους αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος στις ασύρματες επικοινωνίες των αστυνομικών καθώς και τις σοβαρές ευθύνες που βαρύνουν την ηγεσία του Σώματος, φυσική και πολιτική. Αλλωστε, έχουν μεσολαβήσει τέσσερα χρόνια από τη συμφωνία παραχώρησης (με τη μορφή δωρεάς) του νέου συστήματος ψηφιακών επικοινωνιών Tetra Sepura και οι αστυνομικοί των «μάχιμων» υπηρεσιών καλούνται να αντιμετωπίσουν το έγκλημα έχοντας στη διάθεσή τους αναλογικούς ασυρμάτους, που χρονολογούνται πριν από το 2004.

Τον περασμένο Ιούλιο, σε απάντηση διαταγής του Αρχηγείου, αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ) συνέταξε αναφορά για τα προβλήματα του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών, στην οποία επισήμανε τα εξής: «Το πρόβλημα υπάρχει σε όλες τις περιοχές της Αττικής και όχι συγκεκριμένα σε κάποια από αυτές. Εντοπίζεται στη λειτουργία των φορητών ασυρμάτων, οι οποίοι, ενώ λαμβάνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν δύνανται να διαβιβάσουν, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις να μην μπορούν να αναφέρουν κάποιο συμβάν». Στο ίδιο έγγραφο ο αξιωματικός προειδοποιεί ότι «δημιουργούνται τεράστια και ανυπέρβλητα προβλήματα επικοινωνίας, τα οποία μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες».

Προβληματική είναι η κατάσταση που περιγράφει σε αντίστοιχη αναφορά του υψηλόβαθμος αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ). Παρότι οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης σε «ευαίσθητους» στόχους, οι ψηφιακοί ασύρματοι Tetra Sepura, με τους οποίους είναι εφοδιασμένοι, λειτουργούν με προβλήματα. Το έγγραφο του αξιωματικού της υπηρεσίας είναι αποκαλυπτικό: «Παρατηρούνται προβλήματα δυσλειτουργίας σε ορισμένα σημεία της περιοχής των Αθηνών όπου εκτελούν υπηρεσία οι δυνάμεις της ΥΜΕΤ», τονίζει και παραθέτει τα προβληματικά σημεία. Ποια είναι αυτά; Το Μέγαρο Μαξίμου, η πρεσβεία των ΗΠΑ, το Εφετείο αλλά και το σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η τρίτη αναφορά έχει συνταχθεί από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης. Και σε αυτή περιγράφονται προβλήματα στη λειτουργία των ψηφιακών ασυρμάτων στο κέντρο της Αθήνας, στα δυτικά προάστια και στη βορειοανατολική Αττική.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της 3ης Μαρτίου, αρκετές από τις κεραίες που τα προηγούμενα χρόνια τοποθέτησε στην Αττική η εγκαταστάτρια εταιρεία, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω αδιαφορίας αλλά και της αδυναμίας της ΕΛ.ΑΣ. να διαθέσει πόρους για τη συντήρηση και την επισκευή τους. Επιπλέον, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το πρόβλημα –κυρίως στο κέντρο της Αθήνας– δεν ήταν η έλλειψη σήματος (ραδιοκάλυψη), αλλά οι παλιοί, κατεστραμμένοι πομποδέκτες, η σημερινή ηγεσία της αστυνομίας δεν έχει ενεργοποιήσει τις 3.000 νέες συσκευές που είχαν συμφωνήσει να παραλάβουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας και ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Αντ’ αυτού, η σημερινή διοίκηση φέρεται να αναζήτησε τρόπους να απεμπλακεί από τη σύμβαση με την εταιρεία, που έχει αναλάβει για έξι χρόνια τη συντήρηση του συστήματος αντί 1,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, συνεργάτες της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη προκειμένου να ενημερωθούν για νέα συστήματα επικοινωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή