Είσαι για ποτάκι στη  MYRMIDONON;

Είσαι για ποτάκι στη  MYRMIDONON;

Κύριε διευθυντά

Στις συνοικίες του Θησείου και των Πετραλώνων τα οδωνύμια αναφέρονται κυρίως σε μυθολογικά ονόματα και σε ονομασίες των δέκα φυλών και των αρχαίων δήμων της Αττικής. Συγκεκριμένα, κοντά στην πλατεία Αφαίας (θεότητα που λατρευόταν στην Αίγινα), υπάρχουν δύο μικρές οδοί που φέρουν το όνομα: α. των Μυρμιδόνων: αρχαιότατου λαού της Φθίας υπό το κράτος του Αχιλλέα, που συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο (Ιλ. Α, 180 – Β, 684 – δ, 9) και β. των Θορικίων, κατοίκων του/της Θορικού, κοντά στο Σούνιο, αρχαιότατου δήμου της Αττικής, που ιδρύθηκε από τον Κέκροπα και ανήκε στην Ακαμαντίδα φυλή (Ηρόδ. IV, 99. – Θουκ. VIII, 95, Ξεν. Ελ. Ι, 2, 1, Σοφ. Ο.Κ. 1595).

Στη συμβολή των οδών αυτών, σε ανακαινισμένο τριώροφο οικοδόμημα, για να λειτουργήσει ως ξενώνας, μας εξέπληξε δυσάρεστα η επιγραφή της εισόδου, με το κακόηχο όνομα HERCULES – λατινική ονομασία του μυθικού ήρωα Ηρακλή και υπότιτλο RESIDENCE, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται η οδός Ηρακλειδών. Περιέργως, ο ίδιος τίτλος υπάρχει στην πινακίδα της οδού και από κάτω η ονομασία της στα λατινικά: MYRMIDONON, 20.

Η προκλητική αυτή παραβίαση της ελληνικής γλώσσας προσβάλλει, ασφαλώς, βάναυσα το γλωσσικό μας αίσθημα, κατά παρέκκλιση, μάλιστα, και των σχετικών διατάξεων του Εμπορικού Δικαίου.

Για τον λόγο αυτό, απευθύνουμε έκκληση προς τους υποψηφίους δημάρχους του κλεινού άστεως να φροντίσουν, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, για την ευπρεπή πολιτιστική εικόνα της αθηναϊκής πρωτεύουσας, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ., Ειδικός Γραμματέας της, Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Είσαι για ποτάκι στη  MYRMIDONON;-1

Μέτωπο Μικράς Ασίας, 1921.  Ιστάμενος σε κασόνια πολεμοφοδίων ευλογεί το στράτευμα, ανασυντάσσοντάς το πνευματικά, πριν από την τελική εξόρμηση προς την καρδιά της Τουρκίας με απώτερο στόχο την κατάκτηση της Αγκυρας. Νικώντας μαζί με τον εχθρό κόπωση και εφιαλτικές συνθήκες, προελαύνοντας με το ηθικό στα ουράνια όλα μοιάζαν εφικτά. Εως την πύρρειο νίκη στο Σαγγάριο και την εκεί καθήλωση. Η αντίστροφη μέτρηση προς τη μεγάλη τραγωδία, με νωπό τον πολυμέτωπο εθνικό διχασμό, είχε αρχίσει κι έμελλε να κορυφωθεί στην παραλία της πολύκλαυστης Σμύρνης. Ο εικονιζόμενος ιεράρχης είναι ο μητροπολίτης της μαρτυρικής πόλης Χρυσόστομος, που σφαγιάσθηκε από τον τουρκικό όχλο, αρνούμενος την οδό διαφυγής που του προσφέρθηκε, ξεψυχώντας πιστός στο ποίμνιό του. Αγιοκατατάχθηκε το 1992.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή