Ατζέντα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

// ΠΑΡΙΣΙ //

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ [Έως 02/06/2019]   

Η ρετροσπεκτίβα «The Map and the Territory» του Ιταλού φωτογράφου Luigi Ghirri (1943-1992) στο Musée Jeu de Paume εστιάζει σε εικόνες που είχε τραβήξει τη δεκαετία του 1970 και με τις οποίες ανέπτυξε το ξεχωριστό, προσωπικό του ύφος. Ο Ghirri άρχισε να φωτογραφίζει τα Σαββατοκύριακα στις αρχές της δεκαετίας, περιπλανώμενος στους δρόμους, στις πλατείες και στα προάστια της Μόντενα και δείχνοντας ενδιαφέρον για την εφήμερη αρχιτεκτονική, τον κόσμο της επαρχίας, πράγματα που γενικά θεωρούνται κιτς –αλλά που δεν ήταν ποτέ για τον ίδιο–, αντικείμενα φορτωμένα με επιθυμίες.

jeudepaume.org


// ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ //

ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ [ΕΩΣ 21/04/2019]

Ατζέντα-1

Η μπιενάλε Desert X επιστρέφει με πολύχρωμες εγκαταστάσεις και γλυπτά, τοποθετημένα ανατολικά του Λος Άντζελες, στην κοιλάδα Κοατσέλα – στο ίδιο σημείο όπου πραγματοποιείται το ετήσιο φημισμένο μουσικό φεστιβάλ. Οι 20 καλλιτέχνες που συμμετέχουν –ανάμεσά τους οι Ruby Specter, Pia Camil, John Gerrard, κ.ά.–υπόσχονται στους επισκέπτες μια διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία. Τα έργα βρίσκονται σκορπισμένα στα διάφορα σημεία της ερημικής κοιλάδας και ο επισκέπτης θα περιηγηθεί σε ένα «ζωντανό» σκηνικό –με μονολιθικά γλυπτά, εγκαταστάσεις με αντακλάσεις, κ.ά.–, εντελώς διαφορετικό από το κοσμοπολίτικο Palm Springs, που βρίσκεται εκεί κοντά.

desertx.org


// ΜΑΔΡΙΤΗ //

ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ [ΕΩΣ 19/05/2019]

Ατζέντα-2 

Δύο εγκαταστάσεις του Amar Kanwar (1964-) στο Museo Nacional Thyssen-Bornemisza εξερευνούν τη δικαιοσύνη και τον τρόπο με τον οποίο «ενεργεί» σε σχέση με τον νόμο, τις ψεύτικες ειδήσεις, κ.ά. Η πρώτη, με τίτλο «The Lightning Testimonies», αφορά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες, στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τη γη και το νερό στην Odisha της Ινδίας. Η δεύτερη, «The Lightning Testimonies», καταγγέλλει τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών. 

museothyssen.org


// ΛΟΝΔΙΝΟ //

ΑΥΘΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΟΦΟΣ [ΕΩΣ 02/06/2019]

Ατζέντα-3

Τα ακατέργαστα, ανεπιτήδευτα έργα του Franz West (1947-2012) καθόρισαν την τέχνη στα τέλη του 20ού αιώνα, στην Ευρώπη. Eιρωνικός, αυθάδης και βαθιά φιλοσοφημένος, ανέτρεψε την ουδέτερη αισθητική των γκαλερί με έναν αέρα… πανκ. Στη ρετροσπεκτίβα «Franz West» στην Tate Modern παρουσιάζονται αντίγραφα της σειράς Passstücke, κ.ά.

tate.org.uk


// ΖΥΡΙΧΗ //

ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ [ΕΩΣ 14/04/2019]

Ατζέντα-4

Τρισδιάστατες γραμματοσειρές συναντά κανείς σε βιτρίνες και εγκαταστάσεις, μέχρι και σε σημάνσεις κτιρίων. Εκεί επικεντρώνεται και η έκθεση «3D Lettering on Buildings» στο Museum für Gestaltung, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να δημιουργηθεί η ταυτότητα ενός κτιρίου με διακριτικό τρόπο και όχι με το «ηχηρό» αποτέλεσμα μιας ταμπέλας neon. Ο επισκέπτης θα δει παραδείγματα από σημάνσεις κτιρίων με γράμματα των τελευταίων 20 χρόνων.

museum-gestaltung.ch

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή