Μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ανακοίνωσε η ΕΚΤ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε, την Πέμπτη, νέα μέτρα για τη στήριξη της Ευρωζώνης, αναθεωρώντας αρκετά προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των κρατών-μελών μέσα στο 2019. Υποσχόμενη να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να προχωρήσει σε νέο γύρο φθηνών δανείων, η ΕΚΤ στρέφεται σε μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική μόλις λίγους μήνες μετά τον τερματισμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το κλίμα αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία αποδίδεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, στην απειλή του προστατευτισμού και στην εξασθένηση των αναδυόμενων αγορών. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων έχει αφήσει το στίγμα του στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Αλλαγή ρότας στη νομισματική τους πολιτική έχουν επίσης αναγγείλει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες, θωρακίζοντας τις οικονομίες τους.

Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε πως θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019, αντί του φετινού καλοκαιριού που είχε αναγγείλει τελευταία φορά στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Θα ξεκινήσει επίσης τρίτο γύρο δημοπρασιών (TLTRO III) με φθηνά διετή δάνεια σε μια περίοδο οι εμπορικές τράπεζες είχαν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τη ροή πίστωσης στην πραγματική οικονομία, όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters. Οι δημοπρασίες αναμένεται να διαρκέσουν από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2021. Ετσι θα μπορούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν την αποπληρωμή δανείων 720 δισ. ευρώ που έχουν λάβει από προηγούμενες δημοπρασίες TLTROs της ΕΚΤ.

Επιβεβαιώνονται, ως εκ τούτου, εκτιμήσεις που ήθελαν την ΕΚΤ να προχωράει σε ένα γύρο φθηνών δανείων αλλά μικρότερης διάρκειας σε σχέση με τους προηγούμενους.

Η ΕΚΤ έκανε επιπλέον τη μεγαλύτερη αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προ τετραετίας, τονίζει το Bloomberg. Αναμένει πως η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί φέτος κατά 1,1%, από 1,7% που είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο. Σε μεγάλη αρνητική αναθεώρηση προχώρησε επίσης και ο ΟΟΣΑ στις ενδιάμεσες προβλέψεις που έδωσε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κινηθεί φέτος στο 1% από το 1,8% που αναφερόταν στην έκθεση του Νοεμβρίου. Τα στοιχεία της Eurostat ήδη επιβεβαίωσαν την οικονομική εξασθένηση της Ευρωζώνης προς τα τέλη του περυσινού έτους. Εντούτοις, αν και αναλυτές της αγοράς συζητούσαν μια πιθανή αλλαγή πορείας από την ΕΚΤ, δεν περίμεναν πως θα ανακοινώνονταν τόσο νωρίς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή