Στις Φιλιππίνες ανασυγκροτείται ο ISIS

Στις Φιλιππίνες ανασυγκροτείται ο ISIS

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εδάφη του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, που κάποτε αντιστοιχούσαν στο μέγεθος της Βρετανίας, μετά από τέσσερα χρόνια πολέμου, έχουν πλέον «συρρικνωθεί» σε ένα χωριό στη νοτιοανατολική Συρία, το οποίο αναμένεται σύντομα να περάσει στον έλεγχο του αμερικανοκουρδικού συνασπισμού.

Στις νότιες Φιλιππίνες, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την «γενέτειρα» της οργάνωσης, μέλη της προσπαθούν να την ανασυγκροτήσουν. Στις ζούγκλες των νήσων Μιντανάο, οι οποίες ανέκαθεν προσέλκυαν τρομοκρατικές οργανώσεις, έχει βρει «καταφύγιο» μία ομάδα τζιχαντιστών.

Στις Φιλιππίνες ανασυγκροτείται ο ISIS-1

Στρατιώτες στο πόστο τους κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης στην οποία δόθηκαν σπίτια σε πρώην μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων στις Φιλιπίννες. (Jes Aznar/The New York Times)

Η πρώτη μεγάλη επιχείρηση του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα ξεκίνησε το 2016, όταν η οργάνωση μέσω βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο παρότρυνε όσα μέλη της δεν μπορούσαν να εισέλθουν στο αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» μεταξύ Ιρακ και Συρίας να ταξιδέψουν στις Φιλιππίνες. Μαχητές από την Τσετσενία, την Σομαλία και την Υεμένη κατέκλυσαν την χώρα, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες.

Ένα χρόνο μετά, τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη Μαράουι στα νησιά Μιντανάο. Ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη πέντε μήνες αργότερα, σκοτώνοντας 900 μαχητές του ISIS, συμπεριλαμβανόμενου και του Ισνιλον Χάπιλον, εμίρη του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Ασία.

Ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε δεν άργησε να ανακηρύξει τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους. Αρνείται ακόμα όμως να παραδεχθεί ότι η χώρα του έχει γίνει παγκόσμιος «αγωγός» τρομοκρατών. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας έχουν υποβαθμίσει περιστατικά στα οποία το Ισλαμικό Κράτος έχει στείλει μαχητές στη χώρα ή έχει χρηματοδοτήσει θανατηφόρες επιθέσεις.

Στις Φιλιππίνες ανασυγκροτείται ο ISIS-2

Στρατιώτες κουβαλούν το φέρετρο του δεκανέα Νέμεσις Σαλβιέχο, ο οποίος πέθανε σε σύρραξη με μαχητές της Αμπού Σαγιάφ. (Jes Aznar/The New York Times)

Τον Ιανουάριο 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μετά από βομβαρδισμούς του ISIS σε καθολική εκκλησία στο νησί Τζόλο. Λίγες μέρες αργότερα στις ιστοσελίδες της οργάνωσης κυκλοφόρησε φωτογραφία που έδειχνε τον Ντουτέρτε γονατισμένο και έναν τζιχαντιστή να στέκεται από πάνω του με ένα μαχαίρι. Η λεζάντα της φωτογραφίας έγραφε: «Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε».

Η αστυνομία έκλεισε την υπόθεση μέσα σε μία εβδομάδα, δηλώνοντας πώς υπεύθυνη για την επίθεση ήταν η τοπική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, της οποίας η σχέση με το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει εξακριβωθεί.

Στις Φιλιππίνες το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να ενώσει αρκετά ανομοιογενή τρομοκρατικά στοιχεία κάτω από τη σημαία του, σύμφωνα με την Σίντεϋ Τζόουνς, διευθύντρια του Ινστιτούτου Πολιτικής Ανάλυσης των Συγκρούσεων (IPAC) στην Τζακάρτα.

«Η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε την δυνατότητα της οργάνωσης να προσελκύει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων από μορφωμένους φοιτητές μέχρι ανήλικους μαχητές της Αμπού Σαγιάφ στη ζούγκλα», δήλωσε η Τζόουνς. «Οτιδήποτε και αν τελικά συμβεί στους τζιχαντιστές του Μιντανάο, αφήνουν πίσω τους την ιδέα ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι καλή εναλλακτική μίας διεφθαρμένης δημοκρατίας».

Στις Φιλιππίνες ανασυγκροτείται ο ISIS-3

Ελεγχος οχημάτων στην είσοδο της πόλης Ζαμποάνγκα στις νότιες Φιλιπίννες. (Jes Aznar/The New York Times) 

Πέρσι, ένας Ισπανός συνελήφθη στο νησί Μπάσιλαν καθώς βρέθηκαν στη κατοχή του υλικά για την κατασκευή βόμβας. Ενας Αιγύπτιος με 19 χιλιάδες ευρώ συνελήφθη επίσης πηγαίνοντας προς το νησί, σύμφωνα με τον Μουτζίβ Χαταμάν, κυβερνήτη της αυτόνομης μουσουλμανικής κοινότητας στις Φιλιππίνες.

Ο Χαταμάν εξέφρασε την ανησυχία του ότι αν ενταθούν οι βομβαρδισμοί στο νησί Τζόλο, οι τζιχαντιστές θα περάσουν στο Μπάσιλαν απαρατήρητοι χρησιμοποιώντας μικρές βάρκες. Ταξιδεύουν ήδη μεταξύ Ινδονησίας, Μαλαισίας και Φιλιππίνων με ευκολία πρόσθεσε.

«Οταν ένα πρόβλημα λύνεται, ξεκινάει ένα καινούργιο», τόνισε ο Χαταμάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή