«Διεύρυνε» τα ποσοστά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις φετινές εκλογές

«Διεύρυνε» τα ποσοστά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις φετινές εκλογές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ιστορικό ποσοστό συμμετοχής που άγγιξε το 99,99% στις εκλογές της Κυριακής στη Βόρεια Κορέα όπου μαζικά οι πολίτες δεν μπορούσαν παρά να ψηφίσουν έναν και μοναδικό υποψήφιο, τον Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Οπως μάλιστα επισημαίνει ο τοπικός Τύπος το φετινό ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε αυτό των προηγούμενων εκλογών που είχε διεξαχθεί το 2014 όταν είχε προσέλθει στην κάλπη το 99,97% των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας το ποσοστό άγγιξε το 100% καθώς μόνο οι ψηφοφόροι «που βρίσκονταν στο εξωτερικό ή εργάζονταν στη θάλασσα» δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Το Κόμμα των Εργαζομένων της Κορέας, πρόεδρος του οποίου είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, διοικεί με σιδηρά πυγμή τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, όπως είναι το επίσημο όνομα της χώρας, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα.

«Διεύρυνε» τα ποσοστά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις φετινές εκλογές-1

Κάθε πέντε χρόνια, εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα μέλη της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, του βορειοκορεατικού κοινοβουλίου.

Σε κάθε περιφέρεια δεν υπάρχει παρά μόνο ένας εγκεκριμένος εκ των προτέρων υποψήφιος και το αποτέλεσμα είναι πάντα σίγουρο. Όπως και το 2014, καθένας από τους 687 υποψηφίους έλαβε το 100% των ψήφων.

«Όλοι οι ψηφοφόροι συμμετείχαν σαν ένας άνθρωπος στην ψηφοφορία αυτή, που χαλυβδώνει την ηγεσία ενός λαού τόσο στέρεου όσο ένας βράχος», ανέφερε το KCNA, επικαλούμενο ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Δεν υπάρχει διαθέσιμος κατάλογος των υποψηφίων που εξελέγησαν. Όμως στην επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση αναγνώστηκαν τα ονόματα των εκλεγέντων και, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης, το όνομα του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν περιλαμβάνεται σ' αυτά.

Το 2014, ο ανώτατος ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είχε εκλεγεί με το 100% των ψήφων στην εκλογική περιφέρεια του Όρους Παεκτού, ενός ηφαιστείου στα σύνορα με την Κίνα που τιμάται ως η μυθική κοιτίδα του κορεατικού λαού.

Η απουσία αυτή έχει «μπερδέψει» τους αναλυτές. «Είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα, όμως ίσως ο Κιμ υπολόγισε πώς η χώρα θα φαίνεται πιο φυσιολογική αν αυτός δεν έχει τον επιπλέον τίτλο του βουλευτή, τη στιγμή που έχει ήδη το ανώτατο αξίωμα», εξηγεί ο Λιμ Έουλ-σουλ, καθηγητής βορειοκορεατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Κιουνγκνάμ.

Αντίθετα η αδελφή και στενή συνεργάτιδα του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κιμ Γιο Γιόνγκ, περιλαμβάνεται στους νεοεκλεγέντες, συμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. 

Κριτικοί αναφέρουν ότι οι βορειοκορεατικές εκλογές με πλήρη έλλειψη εκλογικού ανταγωνισμού, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό μια πολιτική εορτή που επιτρέπει στις αρχές να διεκδικήσουν εντολή από τον λαό ενισχύοντας παράλληλα την αφοσίωση στην κυβέρνηση και την κοινωνική ενότητα.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι η μαζική προσέλευση ήταν «μια έκφραση απόλυτης υποστήριξης και εμπιστοσύνης όλων των ψηφοφόρων στην κυβέρνηση του DPRK». «Οι εκλογές θα εκδηλώσουν εντυπωσιακά τη σταθερή βούληση του λαού μας να εμπιστευτεί και να υποστηρίξει σθεναρά τον τελευταίο ανώτατο ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, παρά τη θύελλα και το άγχος», ανέφερε η επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος σε σχόλιο της την Κυριακή. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AL JAZEERA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή