Απερρίφθη η πρόταση Μέι για το Brexit – Ετοιμη και για έξοδο χωρίς συμφωνία δηλώνει η Ε.Ε.

Απερρίφθη η πρόταση Μέι για το Brexit – Ετοιμη και για έξοδο χωρίς συμφωνία δηλώνει η Ε.Ε.

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απερρίφθη η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. παρά την έκκληση που είχε απευθύνει νωρίτερα σήμερα προς τους βουλευτές του βρετανικού να υποστηρίξουν τη «βελτιωμένη συμφωνία» που πέτυχε με τις Βρυξέλλες και να μην διακινδυνέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία. 

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί βουλευτές δεν στήριξαν με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ τη συμφωνία «τελευταίας στιγμής» που σύναψε η Μέι κατά τον τελευταίο δύσκολο κύκλο συνομιλιών της με την Ε.Ε. 

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της κρίσιμης ψηφοφορίας για το μέλλον της Βρετανίας, η Μέι ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει μια αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, ενώ σημείωσε ότι έχει αντιμετωπίσει προσωπικά το θέμα και έχει επίγνωση της «ενδεχόμενης ζημίας» ενός Brexit χωρίς να υπάρξει συμφωνία. «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για αυτή την απόφαση που έλαβε απόψε το κοινοβούλιο», πρόσθεσε. 

Αφού το κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση θα ακολουθήσουν δύο ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, την Τετάρτη στις 19:00 (ώρα Αγγλίας) και την Πέμπτη, οπότε και το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει εάν στηρίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και εάν προκρίνει καθυστέρηση του Brexit, με την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης να έχει ήδη καθοριστεί η 29η Μαρτίου. 

Η Μέι τόνισε πως αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Αν καταψηφίσει ένα no-deal Brexit, τότε θα διεξαγάγει νέα ψηφοφορία την Πέμπτη για την επέκταση του Αρθρου 50.

Για την αυριανή ψηφοφορία, η πρωθυπουργός τόνισε ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση. Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για επιπλέον συνομιλίες με την ΕΕ.

«Είναι η ώρα για εθνικές εκλογές», δήλωσε από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάνοντας μάλιστα λόγο «τεράστια ήττα» της κυβέρνησης.

Απερρίφθη η πρόταση Μέι για το Brexit – Ετοιμη και για έξοδο χωρίς συμφωνία δηλώνει η Ε.Ε.-1

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί ότι η συμφωνία της δεν έχει την αποδοχή της Βουλής των Κοινοτήτων. «Η συμφωνία τους, αυτή της πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη νεκρή», πρόσθεσε ο Κόρμπιν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί βουλευτές είχαν απορρίψει και στις 15 Ιανουαρίου με συντριπτική πλειοψηφία (432 ψήφους έναντι 202) τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός με αποτέλεσμα η Μέι να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση με την Ενωση. 

ΕΕ: Αδιέξοδο στη Βρετανία – Ετοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία

Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από το αποτέλεσμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. «Δεν βλέπω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με το αδιέξοδο με το Λονδίνο», είπε χαρακτηριστικά. 

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας. Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερo. Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι «οι προετοιμασίες μας για "no-deal" είναι τώρα πιο σημαντικές από ποτέ». 

Νωρίτερα, ο Μπαρνιέ είχε επισημάνει ότι η Βρετανία θα λάβει μια μεταβατική περίοδο στη μετά-Brexit εποχή, μόνο αν η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης. «Να είμαι ξεκάθαρος: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η Συμφωνία Αποχώρησης. Καμία συμφωνία για αποχώρηση σημαίνει καμία μετάβαση», ανέφερε ο Μπαρνιέ με ανάρτησή του στο Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή