Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Άξια απορίας η ποινική ελάφρυνση των ηγεσιών του εγκλήματος

Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Άξια απορίας η ποινική ελάφρυνση των ηγεσιών του εγκλήματος

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη μείωση στο μισό του πλαισίου ποινής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης «ια το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται και δικάζονται επί 4 έτη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η υπόλοιπη ηγεσία της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Η δραστική μείωση στο μισό του πλαισίου ποινής, από 10 έως 20 χρόνια σε 5 έως 10, που προτείνεται για το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται και δικάζονται επί 4 έτη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η υπόλοιπη ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης εκπλήσσει κάθε καλόπιστο δημοκράτη», σημειώνει αρχικά και εξηγεί:

«Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πολλές φορές στο παρελθόν επισημάνει ότι ο εξορθολογισμός των ποινών, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και τις λοιπές αρχές που απορρέουν από το Κράτος Δικαίου, είναι αναγκαία προϋπόθεση για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ποινικής Δικαιοσύνης και του Σωφρονιστικού συστήματος. Ωστόσο, στο σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα που δημοσιοποιήθηκε δεν ακολουθούνται με συνέπεια αυτές οι αρχές. Με το νέο άρθρο 187 ΠΚ εξομοιώνεται η ποινική αντιμετώπιση της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης με αυτή των απλών μελών της, δηλαδή αυτός που δίνει τις διαταγές με αυτόν που υπακούει σε αυτές ή απλώς τις γνωρίζει.

«Είναι, πράγματι, απορίας άξιο, ενόσω διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και πολλές άλλες που αφορούν κάθε είδους εγκληματικές οργανώσεις,  για ποιο λόγο επιλέγεται να ελαφρυνθεί ποινικά η θέση των ηγεσιών του εγκλήματος, υποπίπτοντας στο καθεστώς της απλής επιβαρυντικής περίστασης σε ένα πλαίσιο ποινής που μειώνεται στο μισό. Ελπίζουμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αντιληφθεί τις πρακτικές και συμβολικές συνέπειες αυτής της επιλογής και να την ανατρέψει», αναφέρει ακόμα στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή