Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα υπό το βάρος των αντιδράσεων

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα υπό το βάρος των αντιδράσεων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά αλλαγών σε διατάξεις που δέχθηκαν επικρίσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για τα ογκώδη νομοθετήματα για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε συνάντηση με τους υπευθύνους σε θέματα Δικαιοσύνης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Χρυσής Αυγής. Οι επικρίσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλα κόμματα, αλλά και από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από νομικούς για σειρά σημαντικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στις σαρωτικές αλλαγές για το σύστημα της ποινικής καταστολής και της εκδίκασης των ποινικών δικών προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος επανέλαβε και χθες ότι «τα σχέδια κωδίκων δεν είναι τελικά κείμενα».

Οι έντονες επικρίσεις διατυπώθηκαν για τις διατάξεις που αφορούσαν επιεικέστερη ποινική μεταχείριση κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση, με δεδομένο πως είναι σε εξέλιξη η δίκη της Χ.Α. και οι διατάξεις αυτές θα είχαν ως συνέπεια ευνοϊκότερες ποινές για τα δικαζόμενα πολιτικά στελέχη της Χ.Α., ενώ παράλληλα επικρίσεις διατυπώθηκαν από πολλές πλευρές τόσο για την ήπια αντιμετώπιση της κατοχής εκρηκτικών και μολότοφ όσο και για τις διατάξεις εκείνες που μεταβάλλουν τις προϋποθέσεις για το βαρύτατο αδίκημα του βιασμού.

Για όλες τις παραπάνω προτεινόμενες ρυθμίσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, με χθεσινή ανακοίνωσή του, προανήγγειλε αλλαγές, οι οποίες θα ακολουθήσουν στο σύνολο και των δύο νομοθετημάτων μόλις τελειώσει ο κύκλος της δημόσιας διαβούλευσης.

Κριτική από εισαγγελείς

Και ενώ η δημόσια συζήτηση και οι αντιδράσεις των κομμάτων συνεχίζονται για συγκεκριμένες διατάξεις, επισήμως αναμένεται να τοποθετηθούν για το σύνολο των νέων ρυθμίσεων οι κατ’ εξοχήν εφαρμοστές του νόμου, οι εισαγγελείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή εβδομάδα, στις 21 του μηνός, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ευάγγελος Ιωαννίδης έχει συγκαλέσει σε Ολομέλεια όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς που υπηρετούν στην Αθήνα, προκειμένου να τοποθετηθούν για τους νέους Κώδικες.

Η Ολομέλεια των εισαγγελέων θα ασχοληθεί με το σύνολο σχεδόν των διατάξεων, πρωτίστως όμως με εκείνες από τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αναβαθμίζουν τον ρόλο των εισαγγελέων και ουσιαστικά καθιστούν τους εισαγγελείς πρωταγωνιστές στην ποινική διαδικασία, καθώς εισάγονται θεσμοί όπως η ποινική διαπραγμάτευση, η ποινική συνδιαλλαγή και η αποχή από την ποινική δίωξη στο στάδιο των εισαγγελικών ερευνών. Παράλληλα και οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας αναμένεται το προσεχές Σάββατο να μελετήσουν τα δύο νομοθετήματα και να τοποθετηθούν, ενώ άγνωστο προς το παρόν παραμένει αν θα συγκληθεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να λάβει θέση.

Πάντως, πέραν των επικρίσεων που επικεντρώθηκαν σε σημαντικές διατάξεις για την εγκληματική οργάνωση, τον βιασμό, την κατοχή των εκρηκτικών και τις ανθρωποκτονίες από αμέλεια, όπως στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τα σχέδια των νέων κωδίκων, προϊόν πολύχρονης εργασίας πολλών επιτροπών, περιέχουν πλήθος θετικών ρυθμίσεων, αναγκαίων για να εκσυγχρονιστούν τόσο ο Ποινικός Κώδικας όσο και ο Κώδικας της Ποινικής Δικονομίας, που ισχύουν από το 1951 με σωρεία τροποποιήσεων.

Στα προτεινόμενα σχέδια εμβληματική είναι η αλλαγή με την κατάργηση του αναχρονιστικού νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που ισχύει επί 70 χρόνια και έχει επικριθεί από πολλές πλευρές, όπως και η εισαγωγή σειράς θεσμών για αποκατάσταση της ζημίας του Δημοσίου ή των ιδιωτών σε περιουσιακά και οικονομικά εγκλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή