Ασκηση-απάντηση στον EastΜed από την Τουρκία

Ασκηση-απάντηση στον EastΜed από την Τουρκία

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια στρατιωτική άσκηση η οποία θα εξελίσσεται στα νότια της Κύπρου κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, η Αγκυρα συνεχίζει την παρουσία της μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η έναρξη των ναυτικών γυμνασίων δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς συμπίπτει με την τριμερή κορυφής Ελλάδας – Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου, στην Ιερουσαλήμ, υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ, οι οποίες, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα εκπροσωπούνται από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Τότε, αναμένεται να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες για δρομολόγηση του αγωγού EastMed που θα συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στις τρεις χώρες καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ εξακολουθούν να είναι κακές. Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «δικτάτορα» και «τύραννο που σφαγιάζει παιδιά Παλαιστινίων». 

Ο κ. Ερντογάν έκανε παρέμβαση και στα εσωτερικά του Ισραήλ λέγοντας ότι «αυτός ο κλέφτης που ηγείται του Ισραήλ ετοιμάζεται να δικαστεί στη χώρα του. Γιατί ο Νετανιάχου και η γυναίκα του δικάζονται; Για κλοπή». Ο κ. Νετανιάχου απάντησε μέσω Twitter ως εξής: «Ο Ερντογάν, ο δικτάτορας που στέλνει δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους στη φυλακή, διαπράττει γενοκτονία κατά των Κούρδων και κατέχει τη Βόρεια Κύπρο, κάνει κήρυγμα σε εμένα, στο Ισραήλ και στις ένοπλες δυνάμεις για τη δημοκρατία και την ηθική του πολέμου. Πρόκειται για αστείο». Στον κ. Νετανιάχου ανταπάντησε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές – στην Τουρκία δημοτικές, στο Ισραήλ κοινοβουλευτικές.

Ως προς την κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλλομένους 0359/19 του σταθμού της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας στην Αττάλεια, δεσμεύεται μια ευρεία περιοχή στα νότια της Κύπρου που περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 7 και 8 για ναυτικά γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν στις 20, 22, 25, 27 και 29 Μαρτίου. Η επιλογή της περιοχής που δεσμεύθηκε από τους Τούρκους δεν συνιστά έκπληξη καθώς περιλαμβάνει τμήματα στα οποία ήδη το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες. Η Λευκωσία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες (περιλαμβανομένης της διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ), παρ’ όλα αυτά παραμένει η ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας, η οποία έχει προαναγγείλει γεωτρήσεις στα νότια της Κύπρου τους επόμενους μήνες.

Υπό το φως όλων αυτών, αλλά και μετά την υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης της Ολλανδής ευρωβουλευτού Κάτι Πίρι, με την οποία εγκρίνεται η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, δείπνησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ωστόσο από την Αθήνα επιμένουν στην ανάγκη να προωθηθεί η θετική ατζέντα, παρά τα προβλήματα. Αλλωστε, η Ελλάδα διαφωνεί με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και στηρίζει τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αγκυρας. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν οι εξελίξεις περί το Κυπριακό, αλλά και η μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Επίσης, οι δύο άνδρες συζήτησαν με στόχο και την προετοιμασία της επίσημης, διμερούς συνάντησής τους στην Αττάλεια, την επόμενη Πέμπτη 21 Μαρτίου. Ως προς τη θετική ατζέντα, γίνονται προσπάθειες ώστε να είναι έτοιμη το καλοκαίρι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Λαυρίου. Στον Τύπο της γειτονικής χώρας έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα που περιγράφουν τουρκικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη δρομολόγηση πλοίου που θα συνδέει τις δύο πόλεις τουλάχιστον τους θερινούς μήνες.

Διάβημα προς τη Βόρεια Μακεδονία

Σε διάβημα προς την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προχώρησε χθες η Αθήνα, έπειτα από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Μίλε Μποσνιακόφσκι, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σχετική κοινότητα. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Μποσνιακόφσκι είπε ότι «υπάρχει μια κοινότητα ανθρώπων στη Βόρεια Ελλάδα που μιλάει διαφορετική γλώσσα από την ελληνική, αλλά δεν είμαστε εμείς που θα πούμε ποια γλώσσα είναι αυτή, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι επεμβαίνουμε στα εσωτερικά ζητήματα (σ.σ.: της Ελλάδας)». Παράλληλα, διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η Αθήνα έχει καλυφθεί σχετικά από την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ στην τελετή υπογραφής συμφωνίας διάνοιξης της συνοριακής οδού στον Λαιμό Πρέσπας. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι η Ελλάδα είναι κατοχυρωμένη ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και από την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντιμιτρόφ είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή πως «η μακεδονική γλώσσα ομιλείται από πολίτες της χώρας μου και δεν έχει καμία σχέση με τους Eλληνες Μακεδόνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή