Οκτώβριο «έδειξε» ο Τσίπρας για τις εθνικές εκλογές

Οκτώβριο «έδειξε» ο Τσίπρας για τις εθνικές εκλογές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκ νέου θέση για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών πήρε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, επαναλαμβάνοντας την πάγια τοποθέτησή του πως αυτές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. «Να μην προσδοκούν ότι θα τους κάνουμε τη χάρη να επισπεύσουμε τις εθνικές εκλογές», ήταν συγκεκριμένα η αναφορά του, συνδέοντάς τη μάλιστα με μια σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε εν γένει για «πολιτική απάτης».

Η ομιλία του κ. Τσίπρα είχε άλλωστε ως βασικό πυλώνα την αποδόμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του. Χαρακτηριστική η αναφορά του στη μη περικοπή των συντάξεων, για την οποία κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως «αγωνίστηκε προσωπικά, παρακαλώντας Βρυξέλλες και Βερολίνο να μη συναινέσουν στην πρόθεσή μας να ακυρώσουμε το μέτρο», προσθέτοντας ότι «τελικά, ήρθε και η ακύρωση των περικοπών για το 2019, η οποία μάλιστα συνέπεσε με την αύξηση σε 620.000 συντάξεις από την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νέου ασφαλιστικού, που επίσης πολέμησε με σθένος η Δεξιά».

Ο χαρακτηρισμός της Ν.Δ. ως «Δεξιάς» είναι επίσης κάτι που δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή, καθώς συνδέεται άμεσα με το δίπολο που επιθυμεί να στήσει ο πρωθυπουργός ενόψει εκλογών, εμφανιζόμενος ο ίδιος ως ο «προοδευτικός πόλος» έναντι της «συντήρησης». Ο κ. Τσίπρας πάντως, παρά το γεγονός ότι κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «καταστροφολογία», την επιστράτευσε και ο ίδιος, μιλώντας για «διάλυση της δημόσιας υγείας», «ασφαλιστικό Πινοσέτ» και «απολύσεις στους ζωτικούς τομείς του Δημοσίου» εάν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης.

Δεύτερος βασικός πυλώνας της ομιλίας του ήταν η προσπάθεια τόνωσης του ηθικού των βουλευτών του, αποδομώντας την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων που αναπόφευκτα δημιουργεί κλίμα ήττας εντός του κυβερνώντος κόμματος. Ταυτίζοντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων με μια ευρύτερη επιδίωξη «μιντιαρχών και ΜΜΕ» να επανέλθει το «παλιό πολιτικό σύστημα στην εξουσία», ο πρωθυπουργός εστίασε και πάλι στον πρόεδρο της Ν.Δ. σημειώνοντας πως είναι «γνήσιος εκπρόσωπος και εκφραστής της Ελλάδας των ελίτ» και δίνει έναν αγώνα «χωρίς όρια» θεωρώντας πως «του αρκούν μια χούφτα ολιγάρχες και τα μιντιακά τους συγκροτήματα για να του εξασφαλίσουν την επιστροφή στην εξουσία». Κατέληξε δε πως «τους πρωθυπουργούς δεν τους εκλέγουν οι φίλοι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, ούτε οι φίλοι δημοσκόποι, αλλά ο ελληνικός λαός».

Οι «ελίτ» είχαν διαρκώς την «τιμητική» τους στην ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ την ίδια ώρα έθετε ως αντίπαλο του κόμματός του και το «παρακράτος του λιμανιού».

Την ίδια ώρα, η αναφορά του –στο κλείσιμο της ομιλίας– στη σημερινή ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση φωτογράφιζε μεταξύ άλλων την υπερψήφιση του άρθρου 32 που θα δίνει τη δυνατότητα στην επόμενη κυβέρνηση να πάρει αποκλειστικά στα χέρια της την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η σχετική διάταξη θα περάσει με πάνω από 180 ψήφους. «Η μεθεπόμενη κάλπη όμως, αυτή των εθνικών εκλογών, θα είναι και κάλπη όπου οι Ελληνες δεν θα ψηφίσουν μόνο για ποια κυβέρνηση θέλουν. Θα ψηφίσουν και ποιο Σύνταγμα θέλουν», ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού, αποκλείοντας εμμέσως πιθανό τακτικισμό καταψήφισης του άρθρου 32.

Αλλαγή τακτικής

Εκτός από αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας, υπάρχουν και αυτά που δεν είπε. Από την ομιλία του πρωθυπουργού απουσίαζαν εντελώς οι επιθέσεις στο ΚΙΝΑΛ, αποδεικνύοντας πως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αλλάξει τακτική και να αφήσει πίσω τις επιθέσεις. Τούτο είχε διαφανεί και από την τοποθέτηση, νωρίτερα, του Νίκου Παππά, ο οποίος επέλεξε –αντί επίθεσης– νέο άνοιγμα σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι, καλώντας τους «να συνομιλήσουν μαζί μας μετά τις εκλογές, που θα τις κερδίσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή