100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1921: Ο θάνατος του Νικόλαου Πολίτη

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1921: Ο θάνατος του Νικόλαου Πολίτη

41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθηγητής Πανεπιστημίου και ιδρυτής της επιστήμης της Λαογραφίας στην Ελλάδα, ο πολυσχιδής και οξύνους Νικόλαος Πολίτης (1852-1921) κατέλιπε σπουδαίο έργο για όλες τις πτυχές του παραδοσιακού πολιτισμού: τραγούδια, παροιμίες, παραδόσεις, καθημερινός και επαγγελματικός βίος, λαϊκή τέχνη, κατοικία, θρησκευτική ζωή.

H «Κ» γράφει: «Ο Νικόλαος Πολίτης υπήρξεν ένας κολοσσός των νεοελληνικών Γραμμάτων, της νεοελληνικής Φιλολογίας. […] είνε εκ των μεγίστων Λαογράφων του κόσμου».

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1921: Ο θάνατος του Νικόλαου Πολίτη-1

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας και την ανάλυση του Ευάγγελου Θ. Καραμανέ, διευθυντή Ερευνών και διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, και δείτε φωτογραφικά ντοκουμέντα από τον Νικόλαο Πολίτη στην ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 1921 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1921: Ο θάνατος του Νικόλαου Πολίτη-2

Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτής της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και του περιοδικού Λαογραφία, καθώς και του Λαογραφικού Αρχείου (Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή