Κραδασμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση «εσωκομματικές έριδες» μπορεί να έμοιαζε άγνωστη τα τελευταία χρόνια για τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» του καλοκαιριού του 2015, το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει. Από τη μια η πιθανότητα να μην εκλεγούν όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα και από την άλλη τα «ανοίγματα» σε άλλους πολιτικούς χώρους, που πολλές φορές προσκρούουν στο «βαθύ κόμμα», έχουν δημιουργήσει μια «πολυφωνία» κάνοντας τις δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών αρκετά συχνές και εκπέμποντας ουκ ολίγες φορές εικόνα εσωστρέφειας του κυβερνώντος κόμματος. Οσα είδαν το φως της δημοσιότητας από την τελευταία Κ.Ο. και η κόντρα της κ. Καββαδία με την κ. Μεγαλοοικονόμου είναι ήσσονος σημασίας μπροστά σε σημαντικότερες διαφορές που αναδύονται το τελευταίο διάστημα.

Η κριτική του κ. Κοντονή στον διάδοχό του κ. Καλογήρου για «παράκαμψη» της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα προστέθηκε σε μια σειρά διαφοροποιήσεων του τέως υπουργού Δικαιοσύνης. Είχε προηγηθεί η αναφορά του πριν από ένα μήνα για τη συνταγματική αναθεώρηση, όταν είχε δηλώσει, αντίθετα με την κεντρική γραμμή, πως η παρούσα Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη. Το παζλ των διαφοροποιήσεων συμπεριελάμβανε και την κριτική έναντι της κ. Ζορμπά για τη φημολογούμενη μεταφορά του «Δρομέα». Ο κ. Καλογήρου πάντως, χθες, απάντησε στις αιχμές λέγοντας πως τα θέματα τα οποία είναι υπό αίρεση έχουν ήδη τεθεί υπ’ όψιν νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και έκανε συστάσεις, προφανώς προς τον προκάτοχό του, «να είμαστε προσεκτικοί».

Κατά πολλούς ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις του κ. Κοντονή εδράζονται σε ανασφάλεια για το πολιτικό του μέλλον, καθώς η Ζάκυνθος όπου πολιτεύεται είναι μονοεδρική και η πιθανότητα να μη βγάλει έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτή. Αντίστοιχα, κάποιοι βλέπουν την ίδια «αγωνία» πίσω από τη συμπεριφορά της κ. Μεγαλοοικονόμου, η οποία φαίνεται να μη θέλει να έχει στην περιφέρειά της –Β΄ Πειραιά– τον άρτι αφιχθέντα από τους ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλο. Την ίδια ώρα, αιχμές για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα άφηνε δημόσια (Θέμα fm) και ο Νίκος Φίλης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Παιδείας, οι προωθούμενες αλλαγές μπορεί τελικά να ευνοήσουν τη Χρυσή Αυγή. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη. Ο κ. Φίλης πάντως είχε διαφοροποιηθεί και σε ακόμα ένα θέμα, λαμβάνοντας αποστάσεις και από τη δήλωση του κ. Κυρίτση για τις μολότοφ, καθώς σημείωσε πως η χρήση τους έχει οδηγήσει ανθρώπους στον θάνατο, όπως συνέβη στη Marfin. Ο βουλευτής πάντως του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ζήτησε συγγνώμη λέγοντας πως η τοποθέτησή του ήταν λάθος.

Σύμφωνα πάντως με πηγές που γνωρίζουν τις εσωκομματικές ισορροπίες, η πιο «σοβαρή» από όλες τις διαφοροποιήσεις που καταγράφονται τελευταία είναι από την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο υπουργός Οικονομικών, με παρεμβάσεις του, έχει λάβει αποστάσεις από το Μαξίμου σε μια σειρά θεμάτων, δημιουργώντας την εντύπωση πως χαράσσει «δική του γραμμή». Τελευταίο κρούσμα, η ομιλία του στο Paris School of International Affairs, όπου κράτησε διακριτή στάση στο θέμα του χρέους. Παράλληλα, υπερασπίστηκε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Βαρουφάκη, μιλώντας για στημένο παιχνίδι το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ μίλησε για υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της κυβέρνησης για «άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας», κάτι που διαφοροποιείται από το αφήγημα Τσίπρα.

Συγκέντρωση στις 27 Μαρτίου

Το παζλ όπως περιγράφηκε παραπάνω δημιουργεί μια εικόνα Βαβέλ που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει ευρωεκλογών. Εξ ου και φρόντισε να στείλει μήνυμα ο ίδιος, λέγοντας «να μην τα γκρεμίσουμε όλα στο τέλος». Την ίδια ώρα ο διευθυντής της Κ.Ο. Κώστας Ζαχαριάδης επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημειώνοντας πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν τόση σχέση «όση σχέση έχουν οι αντίστοιχες αναλύσεις που παρουσιάζουν το εσωτερικό της Ν.Δ. με γαλήνια λίμνη που όλοι συμφωνούν με όλους και εμπιστεύονται τον αρχηγό τους».

Τέλος, στο εσωκομματικό πεδίο, «κλείδωσε» συγκέντρωση, στις 27 Μαρτίου, στο Τάε Κβον Ντο, όπου θα παρουσιαστεί και η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή