Επιφυλάξεις από το «Πράττω» για τα ανοίγματα

Επιφυλάξεις από το «Πράττω» για τα ανοίγματα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνει γέφυρες, υπάρχουν και εκείνοι που «κόβουν» κάποιες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο στρατόπεδο του «Πράττω», του κόμματος του Νίκου Κοτζιά, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε κάποια «ανοίγματα» του Μεγάρου Μαξίμου προς συγκεκριμένο φάσμα του πολιτικού συστήματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο «Πράττω» δεν βλέπουν με θετικό μάτι την αμφίδρομη προσέγγιση με στελέχη που έχουν ιδεολογικές καταβολές στον εκσυγχρονισμό και βρέθηκαν κατά το παρελθόν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

«Κάποιοι θυμήθηκαν όψιμα την Αριστερά», είναι η χαρακτηριστική φράση που μεταδίδουν στην «Κ» συνομιλητές του κ. Κοτζιά, προσθέτοντας πως οι αναφορές αυτές απηχούν την οπτική και του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός –ήταν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο– όταν ο κ. Κοτζιάς ασκούσε δημοσίως κριτική στον κ. Σημίτη, λέγοντας πως «ως πρωθυπουργός έκανε σειρά μυστικών ενεργειών και ήταν έτοιμος να δεχθεί το όνομα “Μακεδονία-Σκόπια” και τώρα σιωπά» και προσθέτοντας ότι «προσπάθησε να κάνει συμφωνίες με μεθόδους τις οποίες εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ, εξωδιπλωματικές». Κατά πληροφορίες μάλιστα, η αναφορά του σε συνέντευξή του επίσης τον Ιανουάριο στην ΕΡΤ, πως «υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας που ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει το όνομα της γειτονικής χώρας για να μη χρεωθεί τη λύση», ήταν και πάλι «πυρά» προς τον κ. Σημίτη. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, οι ενστάσεις του «Πράττω» αφορούν σε πρώτη φάση τούς κ. Νίκο Μπίστη, την κ. Μαρία Ρεπούση, αλλά και τον κ. Αντώνη Λιάκο, κομβικό στέλεχος της «Γέφυρας», που κατά το παρελθόν βρέθηκαν στο πλευρό του κ. Σημίτη.

Το ζήτημα είναι πρακτικά τι σημαίνει αυτή η διαφοροποίηση. Οι ίδιες πάντα πηγές σημειώνουν πως αυτό που συζητείται στην παρούσα φάση είναι να μην υπάρξει συμμετοχή στελεχών του «Πράττω» στο ευρωψηφοδέλτιο, ως μια ένδειξη «διαφοροποίησης», αλλά και ως ένα μήνυμα για τις εθνικές εκλογές. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «λευκή απεργία» που προσθέτει ακόμα έναν πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το «Πράττω», αν και μικρό κόμμα, έχει το δικό του διακριτό στίγμα και ένα δίκτυο κυρίως στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την άλλη δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως ο κ. Κοτζιάς θέλει απλώς να «διαπραγματευτεί» από όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκή θέση το πολιτικό του μέλλον, αλλά και στελεχών του κόμματός του, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα θα δυσκολευτούν να επανεκλεγούν στην επόμενη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή