«Το τέρας του εκφοβισμού δεν πρόκειται να σταματήσει στον “άλλο”»

«Το τέρας του εκφοβισμού δεν πρόκειται να σταματήσει στον “άλλο”»

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βρήκαμε τον πρώτο όροφο του κτιρίου καμένο, τον κόπο μας, τη δουλειά μας και την ψυχή μας να μυρίζουν στάχτη, αλλά δεν βρήκαμε να λείπει τίποτα άλλο από τον χώρο… εκτός από αυτή τη σημαία».

Ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας, γύρω στις 2 π.μ., άγνωστοι επιχείρησαν να πυρπολήσουν τα γραφεία του Athens Checkpoint στην οδό Πιττακή στο Μοναστηράκι. Οι δράστες σκαρφάλωσαν από το διπλανό κτίριο στον πρώτο όροφο, παραβίασαν την μπαλκονόπορτα και πέταξαν στουπιά με πετρέλαιο στον χώρο. Το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint της Αθήνας, όπως και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, λειτουργούν από τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδoς «Θετική Φωνή». Εως σήμερα έχουν διενεργήσει πάνω από 100.000 εξετάσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και διαγιγνώσκουν κάθε χρόνο περίπου το 30% των νέων περιστατικών HIV στη χώρα.

Ο εμπρησμός του Checkpoint ήρθε να τραβήξει την κουρτίνα που συνήθως καλύπτει όχι τόσο το πρόβλημα του HIV στην Ελλάδα όσο, και κυρίως, τους ίδιους τους φορείς. Και το έπραξε με τρόπο εμφατικό, πέρα από τις καθιερωμένες ημέρες ευαισθητοποίησης για τον HIV και το AIDS (1η Δεκεμβρίου) ή την, πρωτοφανή για άλλες εποχές, επιλογή πολιτικών πρώτης γραμμής –μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης ή ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης– να επισκεφθούν τις δομές της «Θετικής Φωνής» και να στηρίξουν το έργο της.

Το αντικείμενο της «Σαββατιάτικης Συνάντησης» με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας στη «Θετική Φωνή» και στα Checkpoint, Γιώργο Τσιακαλάκη, στον οποίο και ανήκουν τα λόγια της εισαγωγής, δεν είναι η επίθεση, αλλά όσα κρύβονται πίσω από αυτή. Διότι, όπως ο ίδιος ο κ. Τσιακαλάκης σημειώνει, «τα Checkpoint είναι κάτι πολύ παραπάνω από τις 100.000 εξετάσεις που έχουν διενεργήσει και τα 5 εκατομμύρια δωρεάν προφυλακτικά που έχουν διανείμει έως σήμερα. Είναι η αγκαλιά, είναι η αποδοχή κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την κοινωνική θέση και την οικονομική κατάστασή του. Είναι η φιλοσοφία ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από το κοινωνικό περιβάλλον. Οσο υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού που ωθούνται και ζουν στο σκοτάδι της περιθωριοποίησης και στο ημίφως του κοινωνικού αποκλεισμού, τόσο οι δείκτες νοσηρότητας μιας κοινωνίας, της κοινωνίας μας, θα επιβαρύνονται».

Κατά τη συζήτησή μας, ο 38χρονος πολιτικός επιστήμονας, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία, περιγράφει το «στίγμα» που εξακολουθεί να υπάρχει για τα οροθετικά άτομα, επιχειρηματολογώντας πάντως ότι δεν μπορεί να τίθεται ως διεκδίκηση μιας «μειονεκτούσας» ομάδας, αλλά ως ζήτημα παιδείας για το σύνολο της κοινωνίας: «Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για τις διακρίσεις που υφίσταται η μία ή η άλλη ομάδα. Στον παρονομαστή θα βρούμε πάντοτε τα ίδια χαρακτηριστικά. Την έλλειψη ανεκτικότητας και ενσυναίσθησης, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τον στιγματισμό, την υποτίμηση της ζωής του άλλου. Και αντί ως κοινωνία να επιλέγουμε να μιλήσουμε φωναχτά για αυτά τα θέματα παντού, στην τάξη, στην οικογένεια, στα μέσα ενημέρωσης και στη δημόσια σφαίρα, γινόμαστε συχνά κρίκος μιας ένοχης αλυσίδας σιωπής και φόβου. Να, όμως, που κινδυνεύουμε αυτή η σιωπή να μας πνίξει».

Στον αντίποδα, στο άκουσμα της επίθεσης, η δημόσια στήριξη στο Checkpoint δεν έλειψε. «Είναι αλήθεια. Αλλωστε, η πραγματικότητα έχει πάντοτε δύο διαστάσεις. Η επίθεση στα Checkpoint στάθηκε η αφορμή για να ξεσπάσει ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης και αγάπης. Τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα, η τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις, ιδρύματα, οργανώσεις, απλοί πολίτες, καταδίκασαν τον εμπρησμό και στάθηκαν περήφανα στο πλευρό μας. Είναι ακριβώς αυτή η στήριξη, όχι στα Checkpoint και στη “Θετική Φωνή”, αλλά στις αξίες που πρεσβεύουμε, ότι η κοινωνία μας έχει ακόμη ισχυρές αντιστάσεις στον εκφοβισμό και αντιπαραβάλλει το φως της αποδοχής στο σκοτάδι της βίας και των διακρίσεων», σημειώνει ο κ. Τσιακαλάκης, που δεν έχει αμφιβολίες για τα ομοφοβικά κίνητρα της επίθεσης.

«Το Checkpoint λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας, στο Μοναστηράκι, τα τελευταία εξίμισι χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, δεν κρύψαμε ποτέ ποιοι είμαστε. Ωστόσο, ποτέ δεν δεχθήκαμε την παραμικρή απειλή ή επίθεση, μέχρι που τοποθετήσαμε στην πρόσοψη του κτιρίου μία μεγάλη σημαία με το ουράνιο τόξο. Αυτή η σημαία και βέβαια οι συμβολισμοί που υπηρετεί, ήταν ο πραγματικός εχθρός των δραστών», εξηγεί, υπογραμμίζοντας ότι πίσω της βρίσκεται η αντίληψη πως «δεν θα σε πειράξω όσο είσαι αόρατος ή αόρατη. Αν όμως υψώσεις μία σημαία, αν τολμήσεις να διεκδικήσεις τα ίδια δικαιώματα με εμένα, τότε μπορεί και να σε κάψω στις 2 το πρωί στο κέντρο της πόλης». «Υπάρχει, αλήθεια, κανείς που έχει την ψευδαίσθηση ότι η ρατσιστική βία και η ρητορική μίσους αρχίζουν και τελειώνουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα;» αναρωτιέται ο κ. Τσιακαλάκης, για να απαντήσει: «Το τέρας του εκφοβισμού δεν θα χορτάσει μέχρι να βρεθεί μπροστά στην ίδια μας την πόρτα, δεν πρόκειται να σταματήσει στον “άλλο”, πολύ απλά γιατί κάποια στιγμή ο “άλλος” θα είμαι εγώ».

Στατιστικά στοιχεία

• Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης έχουν καταγραφεί με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης.

• Το 82,83% των φορέων είναι άνδρες.

• Από το σύνολο των περιπτώσεων, 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία.

• Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.

• Προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση είναι αυτή των 30 – 39 ετών, ενώ από το 2015 παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων σε άτομα ηλικίας άνω των 49 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή